5 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπουργοί Γεωργίας της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας συμφώνησαν να υποστηρίξουν την περαιτέρω απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους.

Σύμφωνα με το ουκρανικό δημοσίευμα, τα πέντε ανατολικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν «την απαγόρευση εισαγωγών (σιτηρών από την Ουκρανία) στις χώρες τους μέχρι το τέλος του έτους».

«Θέλω να πω ότι ακόμη και αν δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτό, ορισμένες χώρες θα εισαγάγουν τους δικούς τους περιορισμούς. Η δήλωσή μας είναι σαφής», πρόσθεσε ο Τέλους, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες χώρες πρόκειται.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, οι υπουργοί γεωργίας των πέντε χωρών συμφώνησαν επίσης ότι υποστηρίζουν την επιδότηση της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών και θέλουν άλλα προϊόντα να προστεθούν στον κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων προς εισαγωγή – για παράδειγμα, τα σμέουρα στην περίπτωση της Πολωνίας.

Τον Μάιο, η ΕΕ επέτρεψε στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να απαγορεύσουν την εγχώρια πώληση ουκρανικού σίτου, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεψε τη διαμετακόμιση τέτοιων αγαθών για εξαγωγή σε άλλες χώρες. Αυτή η απαγόρευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ουκρανία από την άλλη ζητά την άρση των μονομερών περιορισμών από την ΕΕ στις ουκρανικές εξαγωγές και πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Πολωνία.

Αντίθετα, η Πολωνία  έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ακυρώσει την απαγόρευση , ακόμη και αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει με την παράτασή της. Η προθυμία της Ουγγαρίας να κάνει ένα παρόμοιο βήμα  ενισχύει τη θέση της Βαρσοβίας, σημειώνει το ουκρανικό δημοσίευμα.

Slovo I Dilo

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ