Ταμείο Ανάκαμψης: Ίλιγγος από τα ποσά που πήραν οι «εκλεκτοί», όπως η ΤΕΡΝΑ και ο Τούρκος Κοτς!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια μέρα αποκαλύπτεται το τεράστιο σκάνδαλο με την απένταξη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και έργων υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου από το Ταμείο Ανάκαμψης με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχονται στο φως τα ποσά που έχουν διατεθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Η Θεσσαλία λοιπόν πνίγηκε καθώς τα αντιπλημμυρικά που θα έσωζαν ζωές και περιουσίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς τα κονδύλια για τις υποδομές του σιδηροδρόμου, επίσης αποσύρθηκαν, εταιρείες όμως όπως η ΤΕΡΝΑ ή η AVIS του Τούρκου Κοτς, εισέπραξαν εκατοντάδες εκατομμύρια! Το ίδιο και η «Ελληνικός Χρυσός»…

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι δεκάδες εκατομμύρια εισέπραξε και η περιβόητη ATTICA, Η οποία ήρθε πάλι στο φως της δημοσιότητας έπειτα από την δολοφονία του 38χρονου Αντώνη Καργιώτη, στο πλοίο Blue Horizon, στο λιμάνι του Πειραιά…

Ενδεικτικά τα ποσά που εισέπραξαν οι «λίγοι και εκλεκτοί», όπως ανακοινώθηκαν:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 250 εκατομμύρια ευρώ 

ΤΕΡΝΑ FIBER: 129,6 εκατομμύρια ευρώ 

AVIS (συμφερόντων του Τούρκου Κοτς, η εταιρεία του οποίου είναι προμηθεύτρια του τουρκικού στρατού): 200 εκατομμύρια ευρώ! 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: 200 εκατομμύρια ευρώ! 

ATTICA συμμετοχών: 68 εκ. ευρώ!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την λίστα

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να δημοσιοποιεί δύο φορές ετησίως λίστα των 100 τελικών αποδεκτών των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης με τη νόμιμη επωνυμία/ονοματεπώνυμα των αποδεκτών και τα ποσά που έλαβαν, όπως αποκαλυπτει το VOULIWATCH

Αναφέρει σχετικά:

Ως τελικός αποδέκτης, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται η τελευταία οντότητα (νομικό ή φυσικό πρόσωπο) που λαμβάνει κεφάλαια ΤΑΑ, που δεν είναι ανάδοχος.

Η δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου γίνεται για λόγους διαφάνειας, με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/435 της 27ης Φεβρουαρίου 2023. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 25(α) του Κανονισμού, το κάθε κράτος-μέλος δημοσιεύει δύο φορές ετησίως κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει για τους 100 αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, την επωνυμία τους, και, κατά περίπτωση, έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό σε εθνικό επίπεδο (π.χ. αριθμός φορολογικού μητρώου), το ποσό των κεφαλαίων που έλαβαν (σωρευτικά) καθώς και τη σχετική χρηματοδοτούμενη από το ΤΑΑ δράση ή δράσεις.

Τα εν λόγω δεδομένα, συγκεντρώνονται για όλα τα κράτη-μέλη και δημοσιεύονται σε κεντρικό επίπεδο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 6 Ιουνίου 2023, το Vouliwatch, στο πλαίσιο των δράσεών μας για διαφάνεια και λογοδοσία, είχαμε υποβάλει Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητώντας τη λίστα αυτή καθώς δεν είχε αναρτηθεί ούτε στη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τελικά, όπως ανακαλύψαμε, χωρίς να έχει επισήμως απαντηθεί το νόμιμο αίτημά μας έως σήμερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου Ανάκαμψης ο κατάλογος με τους TOP 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Top 100 Final Recipients).

Η παρούσα δημοσίευση στοιχείων αφορά στο διάστημα έως και 30 Ιουνίου 2023. 

Δείτε τον κατάλογο ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ