Δηλώσεις του Ρώσου προέδρου σε αραβικό μέσο για τη σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο αραβικό μέσο al Ghad, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την εξεύρεση τρόπων για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα το συντομότερο δυνατό από το να επιστρέψουν τα δύο μέρη στις διαπραγματεύσεις,  γιατί είναι αναγκαίο να μην επιτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης επειδή θα επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους λόγους που τον ώθησαν να περιγράψει ως «αποτυχία» την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του καναλιού Al Ghad,  ότι το θέμα της αποτυχίας τους – εννοώντας τους Αμερικανούς – είναι μια πραγματικότητα, εξηγώντας το σχόλιό του λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρυνθεί από τους διεθνείς μηχανισμούς διευθέτησης για αυτό το θέμα, που περιελάμβαναν μια σειρά από μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και μονοπώλησαν τη διαδικασία διευθέτησης.

Ο Πούτιν πρόσθεσε: «Σε ένα ορισμένο στάδιο, η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή αναγκάστηκε να εκδώσει δηλώσεις για να δείξει ότι δεν ήταν έτοιμη να εργαστεί για μια διευθέτηση σύμφωνα με τους κανόνες που της επιβλήθηκαν».

Η Ρωσική Θέση

Σχετικά με τη θέση της Ρωσίας σχετικά με αυτόν τον φάκελο, ο Πούτιν είπε ότι ήταν ξεκάθαρη και διαφανής από την αρχή και είναι γνωστή στους φίλους μας στην Παλαιστίνη και στην ισραηλινή ηγεσία, η οποία είναι η αναγκαιότητα εφαρμογής των αποφάσεων που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να επιτευχθεί η απώτερος στόχος, που είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, που αποφασίστηκε από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την άποψη του Πούτιν, αυτό το θέμα είναι δύσκολο και ευαίσθητο και επί του παρόντος πρέπει να αποφύγουμε τις εμπρηστικές δηλώσεις, ανεξάρτητα από οτιδήποτε, τα αισθήματα των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να προσβάλλονται και ότι μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι εάν είναι αναπόφευκτο, πρέπει να τεθούν στόχοι για τη μείωση των κινδύνων και των απωλειών μεταξύ αθώων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.

“Δεν βλέπω νόημα στην εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου”

Ο Πούτιν τόνισε ότι είναι απαραίτητο να μην επιτραπεί να επεκταθεί το εύρος της σύγκρουσης, γιατί αν συμβεί αυτό, θα επηρεάσει ολόκληρη τη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο την περιοχή.

Σχετικά με τη θέση του για την αποστολή του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ύδατα απέναντι από το Ισραήλ, η απάντηση του Πούτιν ήταν ξεκάθαρη, λέγοντας: «Δεν βλέπω το νόημά του σε στρατιωτικές πτυχές. Αναρωτήθηκα γιατί θα το έκαναν αυτό;». Θα βομβαρδίσουν χρησιμοποιώντας αυτά τα μαχητικά που βρίσκονται στο κατάστρωμα αυτού του αεροπλανοφόρου;! «Δεν βλέπω καμία στρατιωτική σημασία σε αυτό».

Συνέχισε στην ομιλία του, «Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση μπορεί να είναι να δείξουμε στρατιωτική πολιτική υποστήριξη… Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε στρατιωτικά θέματα, αλλά στη διπλωματία, προκειμένου να βρούμε τρόπους. Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό, καθώς και να επιστρέψουν στη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία είναι απαραίτητη». Να γίνει αποδεκτό από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

Ευκαιρίες διευθέτησης

Όσον αφορά την ικανότητα του διπλωματικού εργαλείου για εξεύρεση λύσης, ο Πούτιν είπε:

«Έχουμε ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ και φιλικές σχέσεις με την Παλαιστίνη εδώ και δεκαετίες. Το γνωρίζουν αυτό. Πιστεύω ότι η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία διευθέτησης, αλλά η ο βαθμός της έντασης του ρεύματος είναι άνευ προηγουμένου.

Σχετικά με τη θέση του σχετικά με τις εκκλήσεις από το εσωτερικό του Ισραήλ που επιδιώκουν και στοχεύουν να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους στο Σινά της Αιγύπτου, απάντησε λέγοντας:

«Είναι δύσκολο να σχολιάσω αυτό το θέμα. Είναι η γη στην οποία ζουν οι Παλαιστίνιοι. Η ιστορική τους γη… Και περισσότερο από αυτό, σχεδιάστηκε η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.» «Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες εκκλήσεις δεν οδηγούν στην ειρήνη».

 

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ