ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλη η Αλήθεια για την Δήλωση της Συνόδου Κορυφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

eucommΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Επιβεβαιώνουμε εκ νέου ότι όλα τα μέρη της ζώνης του ευρώ πρέπει να ασκούν υγιείς εθνικές πολιτικές βάσει των συμφωνηθέντων κανόνων και πρέπει να έχουν επίγνωση της κοινής ευθύνης τους για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης.
Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και επικροτούμε τα συμπληρωματικά μέτρα που αναγγέλθηκαν στις 3 Μαρτίου και τα οποία επαρκούν για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξα και αποφασιστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών.
Τα μέτρα εξυγίανσης που έλαβε η Ελλάδα αποτελούν σημαντική συμβολή προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας και της εμπιστοσύνης της αγοράς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοδοτική υποστήριξη.
Ως εκ τούτου, δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αναφέρεται κατωτέρω.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ επιβεβαιώνουν εκ νέου την ετοιμότητά τους να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εφόσον χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, όπως αποφασίστηκε την 11η Φεβρουαρίου.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να συνεισφέρουν σε συντονισμένο διμερή δανεισμό, στο πλαίσιο δέσμης η οποία θα περιλαμβάνει ουσιαστική χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πλειοψηφική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο μηχανισμός αυτός ο οποίος συμπληρώνει τη χρηματοδότηση του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο, το οποίο θα σημαίνει ιδίως ότι δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς.
Οποιαδήποτε εκταμίευση σχετική με τον διμερή δανεισμό θα αποφασίζεται με ομοφωνία από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, βάσει αυστηρών προϋποθέσεων καθώς και αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναμένουμε από τα κράτη μέλη του ευρώ να συμμετάσχουν με βάση την κλείδα κατανομής της ΕΚΤ που τους αντιστοιχεί.
Στόχος του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι η παροχή χρηματοδότησης με βάση ένα μέσο όρο των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να θέτει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές το συντομότερο δυνατό, μέσω της κατάλληλης τιμολόγησης κινδύνων. Τα επιτόκια θα διαμορφώνονται με μη χαριστικούς όρους, δηλ. δεν θα περιλαμβάνουν στοιχεία επιδότησης. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται δυνάμει του μηχανισμού αυτού θα συνάδουν πλήρως με τη Συνθήκη και τις εθνικές νομοθεσίες.


Επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή πολιτικών που αποβλέπουν στην αποκατάσταση ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής.
Επιπλέον, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ισχυρό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουμε να ενισχυθεί ο ρόλος του στον οικονομικό συντονισμό και στον καθορισμό της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο για την εξασφάλιση δημοσιονομικής διατηρησιμότητας στην ευρωζώνη και την ενίσχυση της ικανότητάς της να ενεργεί σε περιόδους κρίσης.
Στο μέλλον, πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων καθώς και των μέσων για την πρόληψή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Επιπλέον, χρειαζόμαστε ένα εύρωστο πλαίσιο αντιμετώπισης των κρίσεων, τηρουμένης της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης των κρατών μελών.
Ζητούμε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συστήσει, σε συνεργασία με την Επιτροπή, ειδική ομάδα με αντιπροσώπους των κρατών μελών, της εναλλασσόμενης Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα υποβάλει στο Συμβούλιο, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού, αφού διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις προς ενίσχυση του νομικού πλαισίου.
Σχόλιο:
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, αυτή είναι η δήλωση η αυθεντική από την επίσημη ιστοσελίδα της Council of the European Union.
Oτιδήποτε άλλο ακούτε ή βλέπετε είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στην παραπλάνησή σας και την παραπληροφόρηση.

Δεν αποφάσισαν χθές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αναφέρεται κατωτέρω.

Ο μηχανισμός χρηματοδότησης είναι έσχατο μέτρο, θα πρέπει να εγκρίνεται ομόφωνα, θα πρέπει οι χώρες μέλη να πληρώνουν το ποσοστό που τους αναλογεί, και οι εκταμιεύσεις να ελέγχονται από την Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτές ήταν οι αποφάσεις για τις οποίες πανηγυρίζει η Κυβέρνηση…
Όποια συμφωνία κι αν επετεύχθη τη μεγαλύτερη σημασία είναι η κίνηση του Ζαν Κλοντ Τρισέ να σώσει στην κυριολεξία την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από το 2011 τότε δεν μας έσωζε κανένα πακέτο στήριξης. Θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία. Επομένως, η επιμονή του Τρισέ είναι αυτή που δίνει ανάσες στη χώρα μας κι όχι η γαλλο-γερμανική συμφωνία που έτσι κι αλλιώς δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή για να δούμε τι ισχύει.
Όπως άλλωστε έχουμε ήδη επισημάνει η πρόταση του Τρισέ είναι αυτή που είχε εκθέσει ο Αντώνης Σαμαράς στον Μπαρόζο και τους άλλου συνομιλητές του στα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη, «βάζοντας πλάτη» στην εθνική προσπάθεια. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σταθερά εναντίον του ΔΝΤ και επέμενε η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2011.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/03/blog-post_26.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ