Η κατάρρευση των επενδύσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Από την αρχή του 2023, τρεις πολυεθνικές έκλεισαν τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα – σε Πάτρα, Κόρινθο, Χαλκίδα και Θήβα».

Εν προκειμένω, όταν η κυβέρνηση αναφέρεται σε ξένες επενδύσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα να αφαιρεί τις επιχειρήσεις που φεύγουν από την Ελλάδα – οι οποίες είναι πάρα πολλές.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσαν μείωση το 2022, για μια ακόμη χρονιά, οι ΑΞΕ που αφορούν εντελώς νέες επενδύσεις – όχι δηλαδή εξαγορά υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων ή η επέκταση με νέες επενδύσεις (greenfield investments).

Σύμφωνα με στοιχεία της UNCTAD η αξία αυτού του είδους των επενδύσεων, των πραγματικών δηλαδή, διαμορφώθηκε το 2022 σε 2,196 δις $, έναντι 2,411 δις $ το 2021 – καταγράφοντας μείωση 8,9%. Μείωση κατά 19,5% είχαν σημειώσει επίσης το 2021 – σε σύγκριση με το 2020.

Με βάση δε με στοιχεία της έκθεσης της ΤτΕ, στο σύνολο των 7,22 δις € των ΑΞΕ το 2022, τα 2,3 δις € (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα 1,975 δις € (27,3%) αφορούσαν αγορές ακινήτων, ενώ η αγορά νέων μετοχών και η συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχούσαν σε 1,979 δις € (27,4%).

Με απλά λόγια, δεν διενεργούνται σχεδόν καθόλου παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά μόνο τοποθετήσεις στα ακίνητα και στον τουρισμό – στα πλαίσια της αλλαγής του ιδιοκτησιακού μας καθεστώτος. Επίσης της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, με εξαθλιωμένο προσωπικό – με τους Έλληνες που χάνουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς, να καταντούν ενοικιαστές των ξένων, με πανάκριβα ενοίκια.

Σε κάθε περίπτωση, η μία μετά την άλλη βιομηχανία, ξένες και εγχώριες, εγκαταλείπουν την Ελλάδα – λόγω της υψηλής φορολόγησης, του ασταθούς φορολογικού πλαισίου, της διαπλοκής, του ενεργειακού κόστους, της ακριβής και δύσκολης χρηματοδότησης, της μη ύπαρξης εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού μετά το μαζικό brain drain, της χαμηλής εσωτερικής ζήτησης κοκ. Οι αποτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία δεν έχουν τέλος – ενώ δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ