Φοροληστεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η διπλή φορολογία στη βενζίνη είναι ξεκάθαρη – απαράδεκτη δε για μία χώρα που έχει έναν από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη, ύψους 0,70 € το λίτρο, ταυτόχρονα με τους χαμηλότερους σχεδόν μισθούς στην ΕΕ και με έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ.

IMG 5740

Ειδικότερα, στα 0,70 € του φόρου, επιβάλλεται επί πλέον 24% ΦΠΑ – ενώ το σωστό θα ήταν να επιβάλλεται ΦΠΑ στο κόστος της βενζίνης και μετά να προστίθεται ο ειδικός φόρος. Μόνο έτσι δεν θα χρεωνόταν φόρος επί φόρου – θεωρώντας πως η διπλή φορολόγηση είναι απαράδεκτη. Είναι σαν να επέβαλε το κράτος ΦΠΑ, για παράδειγμα, στον ΕΝΦΙΑ – κάτι που δεν θα το αποδεχόταν κανένας, επειδή θα φαινόταν αμέσως, ενώ στη βενζίνη δεν φαίνεται.

Όσον αφορά τώρα τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με τεκμήρια, το παρακάτω δημοσιογραφικό κείμενο, ελαφρά διαμορφωμένο, είναι ενδεικτικό της γενικότερης άποψης:

«Το κράτος μπαταχτσής, με τις εισφορές επί εισφορών και με φόρους επί φόρων, αναγκάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες να χρωστούν μέχρι και στο ΤΕΒΕ – με συνέπεια να μην έχουν ασφάλεια, κοινωνική περίθαλψη και φάρμακα, αφού το κράτος τους έχει κλείσει την πόρτα, λόγω χρεών και σε εισφορές. Ποιους; Εκείνους που μαζί με τους 800.000 βιοτέχνες και άλλους μικρούς επιχειρηματίες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Εκείνους που αντί να τους γεμίσουμε με αναπτυξιακά κίνητρα φορολογίας για να τους δοκιμάσουμε, μένουμε στην οθωμανική φοροεισπρακτική φορολογική τακτική – ενώ έχουμε απαίτηση να τη σεβαστούν, επειδή χαρίζουμε το 50% σε ένα οθωμανικό χαράτσι (=φόρος επιτηδεύματος) που είναι απαράδεκτο για όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως άλλωστε και τα τεκμήρια. Εδώ δεν πρόκειται για φοροκυνηγητό, αλλά για γενοκτονία των ελευθέρων επαγγελματιών».

Το πιο άσχημο όμως είναι η συνήθης ενεργοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης του κοινωνικού αυτοματισμού – μέσω των κατηγοριών που εκτοξεύει σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, χαρακτηρίζοντας τους συλλήβδην ως φοροφυγάδες. Ο στόχος της είναι η νομιμοποίηση του νέου χαρατσιού, μέσω της μη αντίδρασης των Πολιτών που δεν τους αφορά – ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι, θα έλθει και η δική τους σειρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ