Η μισθολογική εξαθλίωση των Ελλήνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Ο μέσος ονομαστικός μισθός (=με τον πληθωρισμό) στην Ελλάδα, ήταν το 2022 κατά 23,9% χαμηλότερος από το 2009 – ενώ, ακόμη χειρότερα, η μείωση του πραγματικού μισθού, αφού ληφθεί δηλαδή υπ’ όψιν ο πληθωρισμός, ήταν πολύ μεγαλύτερη. Πάνω από 35%!

IMG 5893

Πώς είναι δυνατόν έτσι να μην έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα το ιδιωτικό χρέος, από αμελητέο το 2010 και να μη χάνουν τα σπίτια τους οι Έλληνες από τις τράπεζες που σήμερα θησαυρίζουν με τους υπέρογκους τόκους και με τις τρομακτικά υψηλές χρεώσεις τους; Είναι δική τους η ευθύνη ή της κυβέρνησης που υπεξαίρεσε τις εκλογές το 2009 με το «λεφτά υπάρχουν», οδηγώντας σκόπιμα την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια;

Το 2022, ο μέσος ετήσιος ονομαστικός μισθός διαμορφώθηκε στα 16.000 €, από 15.400 € περίπου το 2021 – σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2021. Ο πραγματικός όμως μισθός μειώθηκε κατά 5,1% – λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού (κατά 7,4% με βάση τον ΟΟΣΑ)

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο ονομαστικός μισθός αυξήθηκε κατά 6,6% και ο πραγματικός κατά 1,4% – σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Με τον πληθωρισμό όμως να αυξάνεται, αφού η Ελλάδα είναι ξανά πρωταθλητής Ευρώπης, ο πραγματικός μισθός το 2023 θα μειωθεί ακόμη μία φορά.

Η Ελλάδα είχε το 2022 τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ευρωζώνη – στην οποία το μέσο επίπεδο το 2022 ήταν 35.200 € ή πάνω από το διπλάσιο του ελληνικού! Τον τρίτο χαμηλότερο ονομαστικό μισθό δε στην ΕΕ – ο μέσος όρος της οποίας ήταν 32.300 € και άρα διπλάσιος του ελληνικού. Δεν είναι ντροπή να μας έχουν ξεπεράσει ακόμη και οι πρώην κομμουνιστικές χώρες;

Η σύγκριση όμως είναι κατά πολύ πιο απογοητευτική, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των μισθών – η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αφού λαμβάνει υπ’ όψιν το επίπεδο των τιμών που ισχύει σε κάθε χώρα. Εν προκειμένω, το 2009 αντιστοιχούσε στο 86,4% της Ευρωζώνης και σήμερα στο 56,9% – έχοντας χάσει το τεράστιο ποσοστό του 29,5% έκτοτε! Η απόκλιση αυτή είναι μοναδική στα ιστορικά χρονικά, χωρίς να έχει μεσολαβήσει πόλεμος.

Τέλος, οι μισθοί στην Ελλάδα αποτελούσαν μόλις το 27% του ΑΕΠ το 2022 – το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, εάν εξαιρέσουμε την Ιρλανδία που έχει μία εντελώς διαφορετική δομή, ως έδρα ξένων πολυεθνικών εταιριών.

Προφανώς λοιπόν για τους εργαζομένους είναι αδιάφορη η άνοδος του ΑΕΠ – αφού συμμετέχουν ελάχιστα σε αυτό. Η άνοδος άλλωστε του ΑΕΠ μας το 2002 κατά 5,6% οφειλόταν κυρίως στις μεγάλες εταιρίες και στα υπερκέρδη τους – οπότε όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά εξαθλίωσε ακόμη περισσότερο τους Πολίτες.

Όταν σταματήσουν τώρα τα επιδόματα στην ενέργεια, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί – οπότε η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ελλήνων θα επιδεινωθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. (πηγή στοιχείων: ανάλυση της Eurobank)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ