Οι Αμερικανοί μεσω του Μπλινκεν απορρίπτουν την κατάπαυση πυρός στην Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος στην Ιορδανία των αραβικών χωρών για την πολεμική σύγκρουση στην Μέση Ανατολή. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμμετείχε μετά την συνάντησή του με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την κατάπαυση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την βία από εξτρεμιστές εποίκους στην Δυτική Όχθη και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στην σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις» επισήμανε ο Μπλίνκεν για τις προσπάθειες να σωθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επανέλαβε, επίσης, σχετικά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων» πρόσθεσε και επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

Μπλίνκεν προς πρωθυπουργό Λιβάνου: «Ευχαριστώ που δεν συρθήκατε στον πόλεμο»

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, για τις προσπάθειές του να κρατήσει την χώρα του μακριά από τον πόλεμο, την ώρα που η πανίσχυρη εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ απειλεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει έδρα τον Λίβανο, στηρίζεται σε επίπεδο χρηματοδότησης και εξοπλισμού από το Ιράν.

Με τις πυραυλικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ, που εκτιμάται πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, η λιβανέζικη πολιτοφυλακή αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν και Μικάτι έγινε στο ξενοδοχείο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Αμάν. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, «ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον κ. Μικάτι για την ηγεσία του που απέτρεψε τον Λίβανο από το να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο που ο λιβανέζικος λαός δεν θέλει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συζήτησε, επίσης, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στην Γάζα.

Ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε με Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικοινώνησε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ», επιβεβαίωσε την «ένθερμη αλληλεγγύη της ΕΕ προς το Ισραήλ μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» και πρόσθεσε: «Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε «την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διασφαλιστεί ότι όλη η ζωτική βοήθεια θα παραδοθεί στον άμαχο πληθυσμό στην Γάζα». Επισήμανε, δε: «Η διατήρηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη είναι υψίστης σημασίας. Και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ