Ανοησίες Μητσοτάκη η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για να κρύψει τους μεγάλους φοροφυγάδες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τότε που ανακοινώθηκε αυτή η ανοησία για την τεκμαρτή φορολόγηση επιτηδευματιών, δεν έχω συναντήσει ούτε έναν λογιστή να μην είναι έξαλλος με την ανακοίνωση. Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Οι λογιστές γνωρίζουμε προσωπικά τους νομοταγείς επιτηδευματίες που θα αδικηθούν κατάφορα από το μέτρο.

2. Γνωρίζουμε επίσης ότι στους φοροφυγάδες το μέτρο δεν κάνει καμία ιδιαίτερη ζημιά. Ίσα-ίσα υπάρχει πολύ εύκολος τρόπος να το χρησιμοποιήσουν για να ωφεληθούν ζημιώνοντας τα δημόσια ταμεία.

3. Η ανακοίνωση ήταν τόσο πρόχειρη, που δείχνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει παχυλή άγνοια, όχι μόνο ως προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και ως προς την ίδια την φορολογική νομοθεσία.

4. Η αυθαιρεσία της ανακοίνωσης, ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το 2023, τρομάζει όλους τους φορολογούμενους. Φανερώνει ότι η φορολογική αρχή δεν θα διστάσει να αυθαιρετήσει και πάλι, επί δικαίων και αδίκων.

5. Από την άλλη μεριά, όλοι οι επιχειρηματίες, όπως ο καρχαρίας μυρίζει το αίμα, κατάλαβε καλά την αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να κάνει ελέγχους. Δεν φοβάται τον έλεγχο για τον επαγγελματισμό του, αλλά για την αυθαιρεσία του.

6. Πώς αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος την αυθαιρεσία και την άγνοια της φορολογικής αρχής; Φοροδιαφεύγοντας. Το να φοροδιαφεύγεις όσο μπορείς είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια φορολογική αρχή που αυθαιρετεί και αδιαφορεί για τους ίδιους της τους κανόνες.

7. Έγινε απολύτως αντιληπτό ότι όλος αυτός ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση που τόσο πολύ μας ταλαιπωρεί, καθώς τα τελευταία χρόνια είμαστε σε ένα μόνιμο μεταβατικό στάδιο, είναι για τα μάτια του κόσμου, χωρίς καμία ουσία.

Δεν αρκεί να αποσυρθεί η διάταξη. Πρέπει άμεσα να αποσυρθούν και όσοι την σκαρφίστηκαν. Ο φορολογικός μηχανισμός πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί και να σοβαρευτεί. Πρέπει να απαλλαγεί από την παλιά νοοτροπία των οριζόντιων και τυπολατρικών μέτρων χωρίς ουσία.

Τα μέτρα αυτά, το μόνο που εξυπηρετούν είναι η διαφθορά. Η φορολογική αρχή πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα κάνει εύκολη την ζωή του συνεπή φορολογούμενου. Τότε μόνο οι φοροφυγάδες θα ξεχωρίζουν σαν την μύγα μέσα στο γάλα και θα έχουν την κοινωνική απαξίωση που τους αρμόζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ