Στα «κάγκελα» ο Μητσοτάκης με τον Αδωνι Γεωργιαδη για τη νέα πληγή που τού άνοιξε με τις δηλώσεις του για την τραγωδία των Τεμπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν πριν από μερικά χρόνια είχε καταφέρει να εμφανίζεται ως το πιο «δημοφιλές» (και εκ… μεταγραφής μάλιστα) στέλεχος της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας αυτή τη δημοτικότητά του για να ανέβει ακόμη πιο ψηλά, σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη τροχιά. Είναι πλέον το πιο ανεπιθύμητο και αντιδημοφιλές πρόσωπο για όλες τις πτέρυγες του κυβερνώντος κόμματος. Και το τελευταίο φρικιαστικό ατόπημά του για την τραγωδία των Τεμπών τείνει να μετατραπεί στην πολιτική του αυτοχειρία.

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Η αρνητική ατμόσφαιρα του προηγούμενου διαστήματος για τον υπουργό Εργασίας έχει πάρει πλέον τη μορφή εσωτερικής εξέγερσης, τόσο μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. όσο και πολλών υπουργών σε βάρος του, καθώς εκτός των άλλων θεωρείται μια καλή βαλβίδα για τη διοχέτευση της οργής που συσσωρεύεται καθημερινά από διάφορες επιλογές της κυβέρνησης.

Πολύ βαρύ έως ασήκωτο είναι πια το κλίμα για τον κ. Γεωργιάδη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, δεδομένου ότι πέραν των υπολοίπων ο Κ. Μητσοτάκης τού χρεώνει ότι άνοιξε ξανά, με τον πιο επιβλαβή τρόπο, για την κυβέρνηση τη χαίνουσα πληγή της τραγωδίας των Τεμπών. Η κίτρινη κάρτα για τον υπουργό είχε βγει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τη φράση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο «να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».

Ηταν αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν ο κ. Μητσοτάκης, για να βγει ο ίδιος από το κάδρο των ευθυνών, χρέωσε στον κ. Γεωργιάδη, όπως και στον Λ. Αυγενάκη, αυτοκαταστροφικές δηλώσεις για περιοχές όπως και η Θεσσαλία. Αρνούμενος εκείνος να πάρει το μήνυμα, είχε απαντήσει με έπαρση: «Η θορυβώδης μου παρουσία κάνει καλό στη Νέα Δημοκρατία».

Η ζημιά την οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε με την τωρινή του δήλωση, ότι «δεν αφορούν κανέναν τα περί εξεταστικής ή προκαταρκτικής επιτροπής για τα Τέμπη», είναι ότι πέτυχε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα και το θέμα αυτό επανήλθε απότομα στην κορυφή της επικαιρότητας δυσκολεύοντας κάθε σχέδιο συγκάλυψης. Οσο κι αν προσώρας τού παρέχεται επίσης η τυπική κάλυψη, δεν λείπουν καταρχάς τα επιμέρους αδειάσματα, όπως ότι «προφανώς δεν ήταν όσο προσεκτικός έπρεπε», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να καταδείξει με ιδιαίτερο άγχος ότι δεν ασπάζεται αυτόν τον κυνισμό και να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποχρεώθηκε να δηλώσει άρον άρον (και ύστερα από… μήνες αμνησίας) ότι αποδέχεται την πρόταση που (απολύτως βολικά) κατέθεσε στην ίδια συγκυρία το ΚΚΕ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Αυτά όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση. Η ουσία είναι ακόμη χειρότερη διότι οκτώ μήνες μετά δεν ζωντανεύουν απλώς οι μνήμες της τραγωδίας αλλά αναδεικνύονται και αμείλικτα ερωτήματα αφενός για τις ευθύνες και αφετέρου για τον πολύ βραδύ ρυθμό των ερευνών για την απόδοσή τους. Ηδη ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός μετά την ήττα του έχει μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο και δεν θέλει να αποτελέσει τον μοναδικό αποδιοπομπαίο τράγο.

Η οργή για τον κ. Γεωργιάδη έγινε μεγαλύτερη γιατί θεωρείται ότι έκανε χαλάστρα στην προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλές πτήσεις σε όλες τις διαδικασίες. Υστερα, μάλιστα, από αυτό το ανακάτεμα της υπόθεσης, οι πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν ότι -εν όψει και της εξεταστικής επιτροπής- μεθοδεύεται με γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου οι ευθύνες, όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, να περιοριστούν στην τότε ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών υπό τον Κ. Καραμανλή εκ Σερρών. Από αυτήν την άποψη ο ρόλος του νυν υπουργού Χρ. Σταϊκούρα θεωρείται κομβικός.

Εχοντας, ωστόσο, ανοίξει ο ασκός του Αιόλου εξαιτίας του κ. Γεωργιάδη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μείνει στο απυρόβλητο και ο κ. Μητσοτάκης. Μπορεί να πέρασε μέχρι στιγμής στα ψιλά, αλλά το στοιχείο που έδωσε προχθές, εν μέσω όλων αυτών, η μητέρα 20χρονης που κάηκε στα Τέμπη είναι συγκλονιστικό. Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος, αποκάλυψε ότι σε απάντηση εξωδίκου του συλλόγου ο κ. Αγοραστός ομολόγησε ότι για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας εντός τριών ημερών εκτελούσε εντολές των ανωτέρων του μεταξύ των οποίων και του κ. Χρ. Τριαντόπουλου, υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ. Σήμερα ο κ. Τριαντόπουλος έχει μετακινηθεί ως υφυπουργός στο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας…

Η υπόθεση των Τεμπών μπορεί να θεωρηθεί και το κερασάκι στην τούρτα της αποκαθήλωσης του υπουργού Εργασίας. Ηδη εδώ και αρκετό καιρό έχει «καεί» πλήρως ως δεξιό ανάχωμα στη μετάλλαξη της Ν.Δ. σε νεοεκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ που έχει δρομολογήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, υπουργοί του στενού επιτελείου του, όπως ο Ακης Σκέρτσος, φέρεται ότι δεν συγχωρούν στον κ. Γεωργιάδη ότι με τη στάση του τίναξε στον αέρα και επισκίασε εντελώς την πρωθυπουργική παρουσία στον εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη και την προσπάθεια να αποκτήσει μια ευρύτερη σημειολογία το γεγονός.

Παράλληλα, εκτός και από τους άλλους ουκ ολίγους προερχόμενους από τη σχολή Σημίτη, υπάρχουν και άλλοι νυν «γαλάζιοι» υπουργοί, όπως οι Ν. Κεραμέως και ο Κ. Χατζηδάκης, που θεωρούν τον συνάδελφό τους «ξένο σώμα» για την «κεντρώα» Ν.Δ.

Κόβουν τα πάρε-δώσε με τον Γεωργιάδη οι Σαμαράς, Βορίδης

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και πολλοί βουλευτές που οσφριζόμενοι τις νέες διαθέσεις παίρνουν αποστάσεις, κόβουν τα πολλά πάρε δώσε και συντάσσονται με το ρεύμα υπέρ της αποπομπής του με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία. Οι μεν «κεντρώοι» για προφανείς λόγους, οι δε «παραδοσιακοί» διότι δεν τον εμπιστεύονται.

Καθώς, μάλιστα, το διακύβευμα αφορά το νέο πρόσημο της Ν.Δ., στο κεντροδεξιό ακροατήριο ακούγονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και πειστικότητα παρεμβάσεις όπως του Ν. Κακλαμάνη για τον «ιδεολογικό αντίπαλο Κ. Σημίτη», την ώρα που ο υπουργός Εργασίας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στην εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» για τον πρώην πρωθυπουργό.

Στους διαδρόμους, άλλωστε, είναι κοινός τόπος η διαπίστωση ότι «ο Αδωνις, όσο κι αν το παλεύει, δεν είναι πια χρήσιμος όπως παλαιότερα». Αυτή είναι μια εικόνα που μεταδίδεται και από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ορισμένοι είναι και ιδιαίτερα σκληροί, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που προσφέρει πλέον είναι πολιτική γελοιοποίηση έχοντας χάσει, λόγω του απόλυτου συμβιβασμού του με τις υπουργικές καρέκλες και των διαρκών μεταλλάξεών του σε όλα τα θέματα, την άλλοτε απήχησή του στο πυκνό δεξιό ακροατήριο.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι έχει απολέσει και βασικά ερείσματά του, όπως ο Αντ. Σαμαράς ο οποίος δεν εκφράζει πλέον κάποια ιδιαίτερη αγωνία για το πρώην πουλέν του. Και την ίδια ώρα ο άλλοτε «Διόσκουρος» Μ. Βορίδης, που δεν λογίζεται πια ιδιαίτερα χρήσιμος κι αυτός, έχει τραβηχτεί προς τα πίσω, μπας και σωθεί.

Φιλοτομαρισμός και εξαχρείωση

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκφράζει την αλαζονεία και τη χυδαιότητα της εξουσίας με έναν τρόπο ωμό, ανατριχιαστικό – κι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στις περιβόητες πλέον δηλώσεις του για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, όπου είπε: «Δηλαδή, σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, άμα τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για Εξεταστική ή για Προκαταρκτική Επιτροπή για τα Τέμπη; Και πόσοι ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, πόσοι ενδιαφέρονται για το αν θα βρει το παιδί τους δουλειά, πόσοι ενδιαφέρονται για το Μεταναστευτικό, πόσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο αυθεντικά και γνήσια εκφράζει ο Αδωνις Γεωργιάδης, δεν απέπεμψε τον υπουργό Εργασίας από το πόστο του μόλις ακούστηκε να διατυπώνει αυτές τις αθλιότητες. Αν ο πρωθυπουργός είχε στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, συμπονούσε τους συγγενείς των θυμάτων και θλιβόταν ειλικρινά για τις ζωές που χάθηκαν λόγω των ολέθριων λαθών της κυβέρνησής του, πέρα από την αποπομπή Γεωργιάδη από την κυβέρνηση θα είχε επίσης μεριμνήσει ώστε να οδηγηθεί αυτός ο κήρυκας του φιλοτομαρισμού στο Πειθαρχικό του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής. Δεν το έκανε, διότι δεν θεωρεί το ζήτημα μείζον ή, έστω, ιδιαίτερης βαρύτητας. Κι όμως, η κοσμοαντίληψη που εκφράζουν οι πολιτικοί αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα του συλλογικού βίου.

Η ιδεολογία του Γεωργιάδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο φιλοτομαρισμός, η ιδιοτέλεια, η προσήλωση στην επίτευξη υλικών στόχων. Η «αριστεία» της κυβέρνησης είναι η επιβολή του νόμου της ζούγκλας, στην οποία υπάρχουν μόνο κυνηγοί και θηράματα.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη δεν διαστρεβλώθηκαν, όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε για να κρυφτεί από τη λαϊκή οργή ο αχόρταγος για εξουσία πολιτικός. Στους πολλούς χρέωσε τον μηδενιστικό υλισμό του. Το διέπραξε αυτό τη στιγμή που ζήτησε να υπολογιστεί πόσοι πολίτες στους 100 ενδιαφέρονται για την ακρίβεια και για να βρει το παιδί τους δουλειά, σε σχέση με εκείνους που θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι βέβαιος ότι η κοινωνία έχει λησμονήσει τους νεκρούς και δεν της καίγεται καρφί για να βρουν το δίκιο τους οι χαροκαμένοι συγγενείς, οι φίλοι, τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων. Ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης δεν είναι δημιουργοί αυτής της ιδεολογίας, αλλά απλοί μεταπράτες της. Ο νεοφιλελευθερισμός, όπως και ο μαρξισμός άλλωστε, δεν θεωρούν ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή, αρχές και αξίες. Μόνο υλικές ανάγκες για να καλύψει, ορμές και ένστικτα για να ικανοποιήσει.

Ολα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τον Ελληνισμό και τα ιδανικά πάνω στα οποία δομήθηκε ο πολιτισμός μας. Για την ελευθερία, τον Χριστό και το έθνος χύσαμε ποταμούς αίματος, όχι για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Περί «Ιθάκης» και ηθικής….

Παρακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα κάποιος, θα προσέξει την εκτεταμένη προβολή του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο Ιθάκη, ανακαλώ λοιπόν αμέσως εκείνη...

Το «λαβράκι» Κάγια Κάλλας: Ήταν δυνατόν να μην γνώριζε τι συνέβαινε στη δική της υπηρεσία;

Η Λάουρα Κοβέσι «χτύπησε» και πάλι, αποκαλύπτοντας ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς, στην καρδιά της Ευρώπης Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διέταξε τη σύλληψη τριών βασικών...

Μήπως πρέπει όντως να αγιοκαταταχθεί ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο;

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος Πανεπιστήμιο του ΌσλοΚαθώς έχουμε ήδη εισέλθει στον Δεκέμβριο στα φετινά Χριστούγεννα του οποίου οι Έλληνες απανταχού της γης αναμένουν αδημόνως μαζί...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ψαχνουν τα τυχερά δελτία των Σαμαρτζίδου, Μαγειρία και Στρατάκη

Νέο «εμπόδιο» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την απουσία της Δέσποινας Μαρκοπούλου, ορκωτής ελέγκτριας της εταιρείας SOL Η κ....

Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, ο ανακριτής Μπακαίμης και η σύζυγος του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη

Πραγματικά, αδιανόητο! Το αποκαλύπτει η Ελπίδα Κουτσογιάννη στο DNews… Πώς θα φαινόταν μια δίκη πολιτικού εφετείου στη Θεσσαλονίκη στην οποία ένας από τους διαδίκους θα ήταν...

Πειράματα «βελούδινης μετάβασης» από τη δημοκρατία στη δικτατορία;

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να διεξαχθούν αρχικά οι Δημοτικές εκλογές και στο μέλλον οι Βουλευτικές μέσω και κινητού τηλεφώνου, ανοίγει το δρόμο σε νοθείεςΓιώργος...

Για τη διαμαρτυρία των αγροτών με μπλόκα στους δρόμους

Η διαμαρτυρία των αγροτών με μπλόκα στους δρόμους είναι ένα θεμιτό μέτρο διαμαρτυρίας, αλλά είναι και αθέμιτο, διότι η παρακώλυση της κυκλοφορίας, πνίγει την...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη Σχολιάζει τα Μνημόνια, το Δημοψήφισμα του 2015, τις Κυβιστήσεις, το «Τέλος των Μνημονίων» και Άλλα Τρέχοντα Ζητήματα – Μέρος 3ο

Μέρος 3ο (Τελευταίο, με  μια τοποθέτηση της ΤΝ πάνω στο ζήτημα της «επανόδου» των Σαμαρά - Τσίπρα - Πόσο «χρήσιμοι» είναι πολιτικά) Βασίλης Δημ. Χασιώτης (συνέχεια από Μέρος...

Προκόπιος Παυλόπουλος: Το «μετέωρο βήμα» του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα της πρόσφορης χρήσης των σύγχρονων μέσων της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αθήνα, 1.12.2025Στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση της μελέτης του Καθηγητή και πρώην Υπουργού κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Αγώνας ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ για την Πρωτοκαθεδρία», ο πρώην...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η δηλωση-προειδοποιηση του “Φραπε”

Μια ηχηρή προειδοποίηση έκανε ο «Φραπές» γνωστός και ως Γιώργος Ξυλούρης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ! Μάλιστα, προκάλεσε φόβο και τρόμο...

Οσμή νοθείας στην ψηφοφορία με τα κινητά!

Η κυβέρνηση προτείνει να ψηφίζουμε από το κινητό. Και το παρουσιάζουν ως «διευκόλυνση». Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο απλή.Όταν η ψήφος περνάει σε ένα server...

Κοινωνικές Παροχές Τέλος: Παγκόσμιες δαπάνες σχεδόν 680 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα σε μόλις ένα χρόνο

Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (ЅІРRІ) ανέφερε απότομη αύξηση στα έσοδα των κατασκευαστών όπλων στην τελευταία του έκθεση με στοιχεία...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη Σχολιάζει τα Μνημόνια, το Δημοψήφισμα του 2015, τις Κυβιστήσεις, το «Τέλος των Μνημονίων» και Άλλα Τρέχοντα Ζητήματα – Μέρος 2ο

(συνέχεια από Μέρος 1) Βασίλης Δημ. Χασιώτης Χ : Αντιλαμβάνεσαι υποθέτω, ότι η αναφορά σου στη Χρυσή Αυγή, παρά τις διευκρινήσεις σου για τη διαφορά αξιών και αρχών...

Η εξόντωση του Σπύρου Κυπριανού και ο «ευέλικτος» Γ. Βασιλείου

Ήθελε να βρει λύση που να ικανοποιεί και τα τουρκικά συμφέροντα! Της Φανουλας Αργυρου απο το simerini.sigmalive.com Η περίπτωση της εμφάνισης του Γιώργου Βασιλείου με την υποστήριξη...

Ο Κρυφός Άξονας ΗΠΑ-Ρωσίας – Ποιο είναι το σχέδιο για τη διάλυση της ΕΕ;

Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος Κληρονομιάς (Heritage Foundation) εδώ και είκοσι χρόνιαΠιο πρόσφατα, το Ίδρυμα έχει...

Ανεπιθύμητη Επίσκεψη ;

Τελευταία μας επισκέφτηκε ο κος Ζελένσκι («Ζ») για να υπογράψει με την Κυβέρνησή μας, τη μεταφορά στη χώρα του του Αμερικανικού LNG μέσω Ελλάδας,...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη Σχολιάζει τα Μνημόνια, το Δημοψήφισμα του 2015, τις Κυβιστήσεις, το «Τέλος των Μνημονίων» και Άλλα Τρέχοντα Ζητήματα

Μέρος 1ο Βασίλης Δημ. ΧασιώτηςΣε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, («GPT 5 (Τεχνητή Νοημοσύνη) - Μια Πρώτη Συνάντηση και οι Απαραίτητες Συστάσεις», εις olympia.gr), συνέχισα τη «συνομιλία» μου με...

Τι έπεται της παρουσίασης, του όχι μόνον ήδη παρουσιασμένου αλλά και πολυδιαβασμένου κιόλας βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα

Και από αύριο θα εισέλθουμε στην εβδομάδα της οποίας η τέταρτη ημέρα αναμένεται, σχετικά μεν, εναγωνίως δε, για τους εδώ στην Ελλάδα λοιπούς του χώρου...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η στρατηγική του συμψηφισμου δείχνει τήν παρασκηνιακή ένωση δύο συστημάτων γιά τήν διανομή της «πίτας»

Τό Μαξίμου κλητεύει τόν κουμπάρο της οικογενείας Μητσοτάκη ξανά, μετά τίς αποκαλύψεις γιά συνεργασία του μέ στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη Η στρατηγική του συμψηφισμου δείχνει...

Αλέξης Τσίπρας: Με καινούργια συσκευασία αλλά παλιά γεύση

• Ας φανταστούμε μια μεγάλη βιτρίνα σε πολυσύχναστο δρόμο, τόσο μεγάλη που να χωράει όλη την ιστορία του marketing και της πολιτικής σε μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ