Η Ελλάδα της ντροπής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ευρωζώνη (35.200 €), με 16.000 € ετήσια και τον 3ο χαμηλότερο στην ΕΕ (32.300 €) – ενώ από το 86,4% του μέσου μισθού της Ευρωζώνης το 2009, το 2022 κατάρρευσε στο 56,9%.

Εκτός τώρα από το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημα στην ΕΕ, η Ελλάδα ήταν επίσης πρώτη στην ακρίβεια των τροφίμων τον Οκτώβρη, με 10,3% – γεγονός απαράδεκτο για μία χώρα με εύφορη αγροτική γη. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

IMG 7168

(α) Η αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιριών – όπως τεκμηριώνεται μεταξύ άλλων από τον εξαπλασιασμό των κερδών της Νιτσιάκος, από την αύξηση των περιθωρίων κέρδους της ΔΕΗ κατά 400% ή από τα θηριώδη κέρδη των τραπεζών που θα υπερβούν τα 4 δις €!

(β) Η υπερφορολόγηση των Πολιτών, όπως με τη διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών στις αυξημένες τιμές – από μία κυβέρνηση που εφαρμόζει μετά την επανεκλογή της μία απίστευτη μνημονιακή πολιτική, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβάλλεται από τους δανειστές.

Δεν μείωσε καν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως η Πορτογαλία που έχει σήμερα πληθωρισμό τροφίμων 4,1%, με υποχώρηση του το 8μηνο του 2023 κατά -17,9% (μόλις αναβαθμίσθηκε κατά 2 θέσεις από την Moody’s στο Α3) ή η Κύπρος, στην οποία έχει μειωθεί στο 5,5% – ενώ ο μέσος πληθωρισμός τροφίμων στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 7,3%, έχοντας υποχωρήσει κατά -12,2% στο 8μηνο.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός ανόδου των τιμών των τροφίμων, από 15,36% μειώθηκε στο 10,3% – οπότε υποχώρησε μόλις κατά -5,06%, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν μείωσε τον ΦΠΑ, ενώ σε σχέση με το 2021 τα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 27%!

Εάν τώρα συγκρίνει κανείς τον πληθωρισμό με το μέσο εισόδημα των Ελλήνων, θα διαπιστώσει πως έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα μη βιώσιμα για την πλειοψηφία τους – κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε με τα μνημόνια του ΔΝΤ.

Ακόμη χειρότερα η κυβέρνηση, η οποία έχει αποθρασυνθεί μετά την επανεκλογή της, έχοντας υπερβεί τα ανώτατα όρια της αλαζονείας, προωθεί νέους «μνημονιακούς» φόρους (α) με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ και (β) με το τεκμήριο κέρδους των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειλικρινά αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ανέχονται οι Πολίτες αδιαμαρτύρητα αυτήν την πολιτική των ακριβών τιμών, των υψηλών φόρων και της ληστείας τους από τους πάντες – από το κράτος, από τις τράπεζες, από τις μεγάλες επιχειρήσεις κοκ. Πώς ανέχονται την εξαθλίωση τους, την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, τη μετανάστευση των παιδιών τους για να επιβιώσουν και γενικότερα την άθλια αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση. Δεν είναι ντροπή;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ