Πριν καλά-καλά εμφανιστεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες καλούνται να πληρώσουν ένα νέο «κρυφό» χαράτσι… το ύψος του οποίου, σύμφωνα με το fpress.gr μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 100(!) ευρώ. Υπεύθυνοι αυτή τη φορά είναι οι δήμοι οι οποίοι αναζητούν αναδρομικά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και μάλιστα για μια ολόκληρη 5ετία.
Το αναδρομικό χαράτσι επιβάλλεται σε δόσεις ενώ η πρώτη δόση έχει ήδη αποτυπωθεί στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι πελάτες της ΔΕΗ μέσα στον Μάιο. Μάλιστα, στους λογαριασμούς δεν υπάρχει καμία απολύτως αιτιολόγηση της επιβάρυνσης με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναρωτιέται πως προκύπτει το χαράτσι. Η αιτία, είναι η εξής:
Μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, εκτός από το ΕΕΤΗΔΕ (το λεγόμενο έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών), εισπράττονται τα δημοτικά τέλη αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Συνήθως, στο ΤΑΠ δεν δίνουμε σημασία καθώς το ποσό είναι μικρό. Τώρα όμως, θα μας φανεί και θα μας τσούξει καθώς ζητούν αναδρομικά πέντε ετών.
Πως υπολογίζεται το ΤΑΠ
Το ΤΑΠ υπολογίζεται με βάση τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Επιφάνεια ακινήτου x Τιμή Ζώνης x Παλαιότητα Ακινήτου x Συντελεστής ΤΑΠ
Τα αναδρομικά προκύπτουν λόγω των αλλαγών που έγιναν στις τιμές ζώνης. Ως γνωστόν οι τιμές ζώνης (οι περίφημες αντικειμενικές αξίες της εφορίας) έχουν αλλάξει από το 2007. Όμως οι δήμοι δεν προχώρησαν στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης παρά πριν από λίγους μήνες. Ο δήμος Χαλανδρίου για παράδειγμα –ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους που διεκδικεί αυτή τη στιγμή τα αναδρομικά 5ετίας- άλλαξε τις τιμές ζώνης το 2011. Επέβαλε τις τιμές ζώνης που τέθηκαν σε ισχύ από το 2007 ενώ μέχρι τότε (δηλαδή μέχρι το 2011) χρησιμοποιούσε τις τιμές του 2005. Προέκυψε λοιπόν μια σημαντική αύξηση στο ΤΑΠ η οποία όμως καταρχήν δεν έγινε αισθητή. Για παράδειγμα, σε ακίνητο 100 τετραγωνικών στο δήμο Χαλανδρίου, η τιμή ζώνης για τη συγκεκριμένη περιοχή, αναπροσαρμόστηκε από τα 800 ευρώ στα 1500 ευρώ. Αυτή η αλλαγή, αύξησε την επιβάρυνση του ΤΑΠ από τα 4,28 ευρώ ανά δίμηνο, στα 8,02 ευρώ ανά δίμηνο.
Τα αναδρομικά
Τώρα όμως, ο συγκεκριμένος δήμος –και ενδεχομένως αρκετοί ακόμη δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα- ζητούν αναδρομικά αυτό το ποσό από το 2007 μέχρι σήμερα δηλαδή για πέντε ολόκληρα χρόνια. Έτσι, για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών σε μια μεσαία περιοχή, προκύπτει αναδρομική επιβάρυνση 100 ευρώ. Ο δήμος Χαλανδρίου στην προκειμένη περίπτωση, θα παρακρατήσει αυτό το ποσό σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις. Η 1η δόση φάνηκε στον λογαριασμό του Μαίου και οι επόμενες στους τρεις διμηνιαίους λογαριασμούς που ακολουθούν.
Μόνο στο δήμο Χαλανδρίου, το χαράτσι θα αποσταλεί σε περίπου 50.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων. Μένει να φανεί ποιοι άλλοι δήμοι έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι των αναδρομικών.
Πως θα το αντιληφθείτε
Για να αντιληφθείτε την επιβάρυνση, θα κοιτάξετε στον πίνακα όπου γίνεται η ανάλυση του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εκεί υπολογίζεται το ΤΑΠ. Ακριβώς κάτω από το ποσό που αντιστοιχεί στον διμηνιαίο λογαριασμό, υπάρχει ένα ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται. Αυτό είναι η μία από τις δόσεις του αναδρομικού χαρατσιού.
Η δεύτερη απόπειρα
Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η είσπραξη αναδρομικού ΤΑΠ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Την πρώτη φορά, η ιστορία δημιουργήθηκε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τότε, το υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδόσει εγκύκλιο προκειμένου να ζητήσει από τους δήμους να εισπράξουν αναδρομικά το ΤΑΠ για τα επιπλέον τακτοποιημένα τετραγωνικά. Ο θόρυβος που προκλήθηκε τότε, ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Αυτή τη φορά, το χαράτσι επιβλήθηκε αναδρομικά και οι λογαριασμοί έχουν ήδη αποσταλεί.
newscode.gr