Γιώργος Βενετσάνος: Αποδημήστε ελευθέρα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Ο σύλλογος ατόμων με στόμια Ελλάδος έστειλε μια επιστολή στην βουλή των Ελλήνων που περιγράφει το απαράδεκτο της τροποποίησης της ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/31-10-2018 (Β’ 4898) κοινής υπουργικής απόφασης στο σημείο 4 όπου «Αντικαθίστανται τα άρθρα 47, 48, 49, 50, 51, 52, η παρ. 1 του άρθρου 53 και το άρθρο 54 από ένα ενοποιημένο άρθρο.

Στο άρθρο 47 αναφέρεται συμμετοχή 10% στα αναλώσιμα υλικά για ασθενείς με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα, όπως και γενικότερα για πάσχοντες που «φέρουν κολοστομία, ειλεοστομία, ουρητηροστομία, νεφροστομία, θωρακοστομία, συρίγγια και χειρουργικές παροχετεύσεις κοιλιακής χώρας, μόνιμα ή προσωρινά».

Με αυτήν την τροποποίηση οι ασθενείς με στομίες όλων των τύπων καλούνται να συμμετέχουν με ποσοστό 10% σε αναλώσιμα είδη που μέχρι πρότινος δινόντουσαν δωρεάν στους πάσχοντες. Η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ότι δεν είναι τίποτα, σιγά το πράγμα θα πει κάποιος που δεν γνωρίζει, δεν είναι όμως έτσι για τον απλό λόγο ότι προσθέτει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε ασθενείς οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, αλλά και δυσκολίες στην αναζήτηση και διατήρηση εργασίας λόγω της κατάστασής τους, προσπαθώντας να ζήσουν με συντάξεις αναπηρίας και προνοιακά επιδόματα. Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, που η ατυχίες της ζωής του οδήγησαν να είναι ανασφάλιστοι.

Με σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Κα Τζάκρη Θεοδώρα και 17 ακόμη βουλευτές κατέθεσαν στις 26 Οκτωβρίου 2023 ερώτηση προς τον υπουργό υγείας με Θέμα: «Εξαίρεση μιας σειράς χρόνιων παθήσεων από τη μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών ευρείας χρήσης όπως καθετήρες, επιθέματα κ.λ.π» ζητώντας να απαντήσει αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφασή του για την εξαίρεση μιας σειράς χρόνιων παθήσεων από τη μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών ευρείας χρήσης όπως καθετήρες, κ.α, που που επηρεάζει αρνητικά τη σωστή νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων συμπολιτών μας, οι οποίοι πάσχουν από άνοια, Alzheimer, φλεβική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ.

Έχει περάσει ήδη ένας μήνας και από την πλευρά του υπουργού υπάρχει «σιγή ιχθύος» σε αυτό το εξαιρετικά ανθρώπινο και ευαίσθητο θέμα, απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση των αρίστων δεν πολυσκοτίζεται για τους πολίτες που έχουν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο υγείας αλλά και επιβίωσης, μια και οι περισσότεροι εξ αυτών αδυνατούν να εργαστούν, οπότε σου λέει εφόσον δεν συμμετέχεις στην αγορά άντε γεια, δεν με ενδιαφέρει τι θα πάθεις. Δυστυχώς κάπως έτσι είναι το σκεπτικό τους, όταν αναγκάζουν ανθρώπους πληγωμένους από την ασθένεια να πληρώνουν ένα μέρος για τα ιατρικά αναλώσιμα τους, που μέχρι σήμερα δινόντουσαν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία και μην πει κανείς ότι δεν υπάρχουν χρήματά για να σωθούν μερικές ζωές, εδώ δεν τους ενοχλούν οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων και ενοχλούν μερικές χιλιάδες ευρώ, που είναι απαραίτητα ώστε αυτοί οι ασθενείς να έχουν την δυνατότητα μιας όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Αντί να αφήνεται να εννοηθεί στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν ότι είστε ελεύθεροι να αποδημήσουν ελεύθερα, είναι προτιμότερο να δείξετε λιγότερη αδιαφορία και αναλγησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ