Μισθοί και ακρίβεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

“Ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς και δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες – σύμφωνα με δημοσκόπηση. Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 77,9% – ενώ ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις με 60,9%.”

IMG 8085

Σωστά τα ευρήματα – αφού πράγματι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, σε συνδυασμό με την ακρίβεια. Η κατακόρυφη πτώση του πραγματικού μισθού (α) σε σχέση με τη μέση άνοδο των τιμών και (β) με τη μέση αύξηση των τιμών των τροφίμων, δηλαδή μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, είναι τρομακτική.

Όπως έχουμε αναφέρει, αυτός που ο ονομαστικός μισθός του αυξήθηκε όσο ο μέσος όρος, κατά 6,9% από τα 1.000 € στα 1.069 €, στην ουσία αμείβεται με 920 € χάνοντας το 8% – οπότε δεν κέρδισε 69 € παραπάνω, αλλά έχασε 80 €, αφού ο πραγματικός μισθός του είναι 920 €. Σε σχέση δε με τα τρόφιμα, αυτός που ο ονομαστικός του μισθός αυξήθηκε από τα 1.000 € στα 1069 €, έχασε 14,9% και στην ουσία αμείβεται με 851 € περίπου. Ακόμη χειρότερα, οι μειώσεις συνεχίζονται – αφού η ακρίβεια είναι ασταμάτητη. Καλή Κυριακή!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ