Με ψήφους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέρασε η εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα.

Με ψήφους ΝΔ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, λόγω του ότι είναι συνήγορος οικογενειών των θυμάτων, σύμφωνα με άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει να ψηφιστεί ταυτόχρονα και η εξαίρεση του Θ. Πλεύρη, λόγω του ότι του έχει γίνει μήνυση σε θέμα σχετικό με τα Τέμπη, και με βάση του ίδιου άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αντιλαμβάνομαι ότι με αυτή τη λογική υπερψήφισε και την πρόταση για την Κωνσταντοπούλου (αν ισχύει ο Κώδικας για το ένα πρόσωπο τότε ισχύει και για το άλλο), αν κρίνω από την αντίδραση τους με τη λήξη της ψηφοφορίας και της συνεδρίασης (μα δεν θα ψηφίζαμε και για τον Πλεύρη;).

Σύμφωνα με την Κωνσταντοπούλου αυτό μάλιστα θα έπρεπε να προηγηθεί, γιατί ήταν πρόταση του Πλεύρη σαν εισηγητής της πλειοψηφίας το αίτημα για εξαίρεσή της. Άρα αν δεν θα έπρεπε να είναι στην Εξ. Επ., τότε και η όλη διαδικασία που πρότεινε είναι άκυρη. Μάλιστα η Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που στηρίζει, σαν υποστήλωμα, την πρόταση της ΝΔ.

Ο Δουδωνής συμφώνησε με το αίτημα για τον Πλεύρη και είπε ότι ίσως, καλοπροαίρετα, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει και εδώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, όπως και πριν.

Αυτό ο Μαρκόπουλος το εξέλαβε, πολύ βολικά, ότι έπρεπε να προχωρήσει η ψηφοφορία για την Κωνσταντοπούλου, και το θέμα του Πλεύρη να τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση, υφαρπάζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ειδάλλως, θα γινόταν μια ψηφοφορία-φιάσκο, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία θα ερμήνευε τον Κώδικα a la carte. Αλλά, όχι, αυτοί είναι ήδη 2-3 βήματα μπροστά, ξέρουν τι θέλουν και έχουν την πλειοψηφία για να το πετύχουν.

Θα περίμενα το ΚΚΕ, που όχι μόνο έφερε την πρόταση αυτή αλλά έχει υποσχεθεί με όλους τους τρόπους ότι δεν θα επιτρέψει καμία μεθόδευση, καμία συγκάλυψη (και για αυτό θα το κρίνω και πιο αυστηρά από όλα τα κόμματα), να είχε ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο και όχι μόνο μερικές χαλαρές τοποθετήσεις λίγων δευτερολέπτων από τα πίσω έδρανα. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει καμία από τις μεθοδεύσεις και από τις συγκαλύψεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Θα περίμενα να είναι πιο δυναμικό, και ιδιαίτερα σε θέματα διαδικασιών που έχουν ήδη “εκτροχιάσει” την εξεταστική που το ίδιο πρότεινε αλλά δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ελέγξει.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελ.ΛΥΣΗ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ και Π. Πέρκα ψήφισαν κατά.

Έτσι πάμε για ακόμη μια συνεδρίαση (αύριο ή μεθαύριο) πάλι για διαδικαστικά θέματα, χωρίς να γίνει η παραμικρή διευρεύνηση.

Αγαπητοί/ες Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, θα σας το πω ήρεμα:

Ξυπνήστε.
Είναι πλέον προφανές ότι πρόκειται για μια στημένη διαδικασία με προδιαγεγραμένο αποτέλεσμα. Όλες οι ανησυχίες μας ήταν αληθινές, και ας μας επιτέθηκαν πολλοί όταν τα λέγαμε, εντός και εκτός. Η κυβερνητική πλειοψηφία και ο Πρόεδρος της Επιτροπής σας κάνει ό,τι θέλει. Σας αφήνει να μιλάτε, να εκτίθεστε, και ό,τι τους βολεύει το προχωράνε. Παίζετε με σημαδεμένη τράπουλα.
Ξυπνήστε. Πλέον είναι αργά για να αλλάξει κάτι, αλλά τουλάχιστον μην εκτίθεστε παραπάνω.
Μην τους δίνετε ούτε ένα χιλιοστό… Σας παίζουν στα δάχτυλα και μερικοί τους δίνετε και χώρο και δίκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ