ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: Παράκαμψη του ΣΤΕ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το πρώτο κεφάλαιο θα προέλθει από το Ελληνικό Δημόσιο. Το κεφάλαιο ενίσχυσης του επενδυτικού Ταμείου, θα αντιστοιχισθεί στο 50% της αξίας των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που θα περιέλθουν στο Δημόσιο, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας.

IMG 8246

Το ποσόν αυτό, κατά τη συμφωνία που έχει γίνει, θα περιέλθει στο Υπερταμείο, το 50% (25% της αξίας των εταιρειών) θα διοχετευθεί στη μείωση του χρέους της χώρας και το υπόλοιπο 50% (25% της αξίας των επιχειρήσεων) θα περιέλθει ως αρχικό κεφάλαιο για τη λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου.

Το ποσόν που θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στο Υπερταμείο για το 50% των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα καθοριστεί από ειδικό αποτίμησης που θα ορίσει το Ελληνικό Δημόσιο. Με δεδομένο ότι, οι δύο εταιρείες έχουν αξία περί τα 800 εκατ. ευρώ, το ποσόν που θα καταβάλει το Δημόσιο στο Υπερταμείο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. Ευρώ -εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως κεφάλαιο για να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο επενδυτικό ταμείο».

Όπως φαίνεται, ο κ. Χατζηδάκης βρήκε έναν τρόπο να πληρώσει το Υπερταμείο των ξένων για τη μεταφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, όπως αποφάσισε το ΣΤΕ – ενώ δημιουργείται η υποψία ότι, προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού με έναν έντεχνο τρόπο, παρακάμπτοντας το ΣΤΕ.

Μάλλον κοροϊδεύουν τους Πολίτες με μεγάλα λόγια που αποκρύπτουν την αλήθεια, περί ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου – όταν όλα τα πάγια του κράτους έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Θα φανεί όμως στο μέλλον – όταν θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες της διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ