Κοινή Διακήρυξη λύκο «Φιλίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη (7/12), Κοινή Διακήρυξη «Φιλίας» μεταξύ των δύο κρατών, για την εξασφάλιση της καλής γειτονίας.». Ε, όση αξία είχε το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ (επίσημα: Γερμανο Σοβιετική Συνθήκη), άλλη τόση έχει και η Κοινή Διακήρυξη «Φιλίας» Ελλάδος και Τουρκίας και για να εξηγούμε σταμάτησε να λέει Τούρκους τους Έλληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος; Όχι.

  • Σταμάτησε το εξόφθαλμο παράνομο τουρκολυβικο μνημόνιο; Όχι.
  • Κατήργησε την απειλή του casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και στο Αιγαίο ως οφείλει; Όχι.
  • Εξακολουθεί να μιλάει για γκρίζες ζώνες στο αιγαίο; Ναι.
  • Λειτουργούν οι άνθρωποι του προβοκατόρικα στην Θράκη; Ναι.
  • Εξακολουθεί να σπρώχνει παράνομους μετανάστες από την Αφρική και από την Ασία στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά; Ναι.
  • Διατηρεί την στρατιά του Αιγαίου με ειδικές δυνάμεις, πυροβολικό, ελικόπτερα και σύγχρονα αποβατικά απέναντι από τις ελληνικές ακτές; Ναι.
  • Απέσυρε τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο; Όχι.

Βέβαια στα πλαίσια της καλής παρουσίας που θέλει να δείξει όχι τόσο προς εμάς αλλά προς τους δυτικούς και γνωρίζοντας ότι οι καλές σχέσεις με την δύση περνούν από Ελλάδα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ήπιο πρόσωπο, αλλά ο λύκος αρνί γίνεται; Δύσκολο έως αδύνατο.

Όσο για την σημερινή πολιτική ηγεσία μερικά πράγματα που είδαμε είναι επιεικώς απαράδεκτα, όπως η υπόκλιση σε έναν πρόεδρο μιας χώρας που έχει αιματοκυλίσει όλες τις διπλανές του. Απαράδεκτη κίνηση ραγιαδισμού, που δεν συνάδει με το ανεξάρτητο και περήφανο πνεύμα του ελληνισμού. Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό καλό θα είναι στις όποιες συνομιλίες με τους γείτονες να έχει από κοντά και τους συμμάχους της χώρας μας και να μην πάει σε συζητήσεις μόνο μεταξύ των δύο χωρών όπως επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί τότε είναι δεδομένο ότι η χώρα μας όχι μόνο θα έχει σπαταλήσει αδίκως ένα διπλωματικό κεφάλαιο επί αρκετά χρόνια, αλλά θα βγει και χαμένη από μια τέτοια κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ