Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Αμερικανό πολιτικό βιογράφο Robert Caro

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 23ης Νοεμβρίου 2023, εξέλεξε τον Αμερικανό πολιτικό βιογράφο Robert Caro, ως αντεπιστέλλον μέλος της στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

O Robert Caro γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1935. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard και Columbia. Μετά τις σπουδές του εργάσθηκε αρχικά ως ερευνητής δημοσιογράφος (investigative reporter), αλλά σύντομα στράφηκε στη συγγραφή βιογραφιών προσώπων που έχουν ασκήσει πολιτική εξουσία. Θεωρείται, κατά τους Sunday Times της Αγγλίας, ο μεγαλύτερος «πολιτικός βιογράφος» («political biographer») της σύγχρονης εποχής.

Ο Caro συγγράφει τις εξαιρετικά εκτενείς και διεξοδικές βιογραφίες του ύστερα από εξονυχιστική, πολυετή έρευνα, όχι μόνο σε βιβλιοθήκες και αρχεία, που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το θέμα του, αλλά και με αυτοπρόσωπη επιτόπια εξέταση των προβλημάτων τόσο από την πλευρά και το ευρύτερο περιβάλλον του βιογραφούμενου προσώπου, όσο και από την πλευρά των προσώπων που υφίσταντο τις συνέπειες της ασκούμενης εξουσίας. Κύρια έργα του Caro είναι το «The Power Broker» («Ο Διαμεσολαβητής εξουσίας»), που δημοσιεύθηκε το 1974 και αποτελεί τη βιογραφία του Robert Moses, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο πετυχημένους σχεδιαστές και κατασκευαστές δημόσιων έργων στην Αμερική και το «The years of Lyndon Johnson» («Τα χρόνια του Λύντον Τζόνσον») που δημοσιεύθηκε σε τέσσερις έως τώρα τόμους. Ο Caro δείχνει με το έργο αυτό την ουσία, τον πυρήνα της πολιτικής εξουσίας. Αποκαλύπτει την κυριαρχία της πολιτικής της εικόνας, της επικοινωνίας και της χειραγώγησης του πλήθους και το πόσο ταλαιπωρούνται με την πολιτική αυτή τα πρότυπα της Ηθικής και της χρηστής διακυβέρνησης.

Το υψηλού επιπέδου έργο του Robert Caro έχει πολυεπιστημονική αξία. Ανήκει κατεξοχήν στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής επιστήμης, αλλά αφορά και ζητήματα κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και βέβαια σύγχρονης ιστορίας. Στην ουσία, ο Robert Caro προσπάθησε να δείξει, φωτίζοντας χαρακτηριστικά της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής, πώς λειτουργεί η εξουσία σε μια δημοκρατία, ενώ αφήνει να φανεί πόσο υποφέρουν η δημοκρατία και οι αξίες της από τον τρόπο και το επίπεδο άσκησης της πολιτικής εξουσίας.

Για το έργο του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους δύο φορές με το βραβείο Pulitzer, ενώ εξελέγη μέλος στην «Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων» («American Academy of Arts and Letters») και στην «Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών» («American Academy of Arts and Sciences»). Δύο φορές επίσης τιμήθηκε με το «Εθνικό Βραβείο Βιβλίου» («National Book Award») των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ