Έπιασαν στασίδι στα καναλια Καιρίδης και Θεοχάρης για να προπαγανδίσουν για την νομιμοποίηση των μεταναστών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τηλεοπτικές «αποστολές» εστάλησαν σήμερα το πρωί ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την τροπολογία-σκάνδαλο και μάλιστα με ύφος, ειδικά ο πρώτος.

Ο εκτελεστής των προσταγών του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε στον ΑΝΤ1 ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην τροπολογία, υποστήριξε ότι αυτή κατατέθηκε τόσο για την αγορά εργασίας, όσο και για τη… δημόσια ασφάλεια, ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά.

Τα όσα είπε ο Δημήτρης Καιρίδης:

«Δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες, γιατί η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην χώρα αιτούνται άσυλο και σύμφωνα με τον διεθνή νόμο είναι φιλοξενούμενοι της χώρας. Όποιος όρος και αν υιοθετηθεί: παράνομοι μετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ουσία είναι πως όσοι διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα είναι επιστρεπτέοι, είμαστε κάθετοι σε αυτό, πρέπει να γυρίζουν κατά το δυνατόν στην χώρα προέλευσης τους.

Δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Είναι θέμα του πρωθυπουργού μια αλλαγή στην ρύθμιση, αλλά δεν το θεωρώ σκόπιμο, διότι η ρύθμιση απαντά προκαταβολικά στις όποιες ενστάσεις. Μελετήσαμε επί εβδομάδες τα στοιχεία.

Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Όμως, η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”. Το θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς.

Η ρύθμιση αφορά όσους είναι παρανόμως στην Ελλάδα, κυρίως άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα και εκ των υστέρων βρέθηκαν σε παρανομία. Είναι περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αλβανία και την Γεωργία. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα, φεύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχει φάρος, υπάρχει μαγνήτης, υπάρχει πόλος έλξης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία και η βόρεια Ευρώπη και εκεί πηγαίνουν, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης.

Είναι διογκούμενο το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, έχω αιτήματα για εργάτες γης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, έχω συνεχή αιτήματα από βουλευτές από πολλές περιοχές. Δεν είναι νομιμοποίηση, παίρνουν χαρτιά για δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και το χάνουν όταν σταματούν να εργάζονται και επιστρέφουν στο καθεστώς το προηγούμενο.

Δεν το κάνουμε μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την δημόσια ασφάλεια, για να είναι καταγεγραμμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα υπάρξει και πλατφόρμα για την αναζήτηση των εργατών αυτών με την τροπολογία, αλλά ήδη οι συνεταιρισμοί είναι στην αναζήτηση και κατά βάση τους έχουν ήδη βρει αυτούς που θέλουν».

.

Στον ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για μια «λογική» απόφαση «ρεαλισμού» και τόνισε ότι την ευθύνη της πολιτικής την έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την παρέμβαση Σαμαρά:

«Είναι μία απόφαση ρεαλισμού, δεν είναι μία απόφαση πέρα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Η Ιταλία δίνει στα 2 χρόνια άδειες. Είναι μία λογική απόφαση, δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας. Ο κ. Σαμαράς έχει πολύ ισχυρές απόψεις, εκφράζει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της παράταξης. Πρέπει να εκφράζονται οι απόψεις γιατί μέσα από τη σύνθεση των απόψεων βγαίνει η πολιτική, την ευθύνη της οποίας έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ