Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις σε ακόμα ένα υπερδιαφημισμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εξαγγέλλει προγράμματα, τα οποία υπερδιαφημίζονται αρχικά, ωστόσο στην πορεία δεν υλοποιούνται.

«Η υποβολή των αιτήσεων, καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα και αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία» διατυμπάνιζε στις 2 Μαΐου 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας.

Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες, υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις, με περίπου τις μισές να έχουν εγκριθεί, αλλά μόνο 650 δικαιούχοι έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχετικού έργου με τη σύνδεση και ηλέκτριση του φωτοβολταϊκού σταθμού τους, και στη συνέχεια σε υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και παραστατικών για την εκταμίευση της χρηματοδότησής τους.

Διορθώσεις

Σχεδόν όλοι μάλιστα καλούνται εκ νέου από τον ΔΕΔΔΗΕ για διορθώσεις και συμπλήρωση φακέλων με επιπλέον έγγραφα, παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους βάσει του νομοθετικού πλαισίου.

Για παράδειγμα, για μια απλή αλλαγή στα στοιχεία του αιτούντος που ζητήθηκε να γίνει, το helpdesk της πλατφόρμας ενημέρωσε ότι είναι αρμοδιότητα του τοπικού ΔΕΔΔΗΕ, ο τοπικός ΔΕΔΔΗΕ παράπεμψε στα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα, με τον αιτούντα να ενημερώνεται ότι θα πρέπει να ακυρώσει την αρχική αίτηση σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ https://ape.deddie.gr/ και στη συνέχεια να υποβάλει εκ νέου αίτηση σύνδεσης, πληρώνοντας εκ νέου το τέλος σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας https://pvstegi.gov.gr/ με τα ορθά στοιχεία που επιθυμεί, προκειμένου εν τέλει να εκδοθεί εκ νέου σύμβαση σύνδεσης. Κανονικό αλαλούμ!

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς έχουν ζητήσει τη χορήγηση προκαταβολών προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να πληρώσουν πρώτα το σύστημα με δικά τους χρήματα και έπειτα να υποβάλουν τα τιμολόγια για να πάρουν την επιδότηση. Πολλοί, όμως, δεν έχουν όλο το απαιτούμενο ποσό και ζητούν από τις εταιρίες να τους διευκολύνουν έως ότου πάρουν την επιδότηση, δυνατότητα όμως που δεν έχουν οι περισσότερες εξ αυτών.

Προβλήματα

Η ειρωνεία είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής των επιδοτήσεων στους δικαιούχους του προγράμματος. Οι πληρωμές αφορούν ωφελουμένους των οποίων έχουν εγκριθεί οριστικά οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο των έως τώρα ολοκληρωμένων αιτήσεων σχεδόν στο σύνολο των «φακέλων» έχουν ανακύψει προβλήματα – κυρίως λόγω της έλλειψης ορισμένων από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με αφορμή την 1η τροποποίηση του οδηγού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 6400/Β/08.11.2023), ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι «δυνάμει της ανωτέρω τροποποίησης και στα πλαίσια του ελέγχου των επιλεγμένων προς επιχορήγηση αιτήσεων των ωφελουμένων, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν πιθανές ελλείψεις ή απαιτούμενες διορθώσεις θα πραγματοποιείται ενημέρωση των ωφελουμένων μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος στο email που έχει δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης σύνδεσης για τη συμπλήρωση αυτών ή για την παροχή τυχόν διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων δικαιολογητικών και παραστατικών. Επισημαίνεται πως, κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο ΔΕΔΔΗΕ δύναται να επικαιροποιεί το τελικό ποσό επιχορήγησης βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών που αναγράφονται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που έχει υποβάλει ο ωφελούμενος, ενώ σε κάθε περίπτωση το τελικό πιστοποιούμενο ποσό επιχορήγησης δεν δύναται να ξεπερνά το αρχικά εγκεκριμένο ποσό κάθε αίτησης επιχορήγησης».

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιλύεται το πρόβλημα με τις μικρές αποκλίσεις στον εξοπλισμό που τελικά προμηθεύτηκαν αρκετοί δικαιούχοι για το φωτοβολταϊκό τους σύστημα, σε σχέση με τις προβλέψεις του συστήματος, τα οποία είχαν δηλωθεί κατά την αίτηση.

Τι δικαιούνται νοικοκυριά και αγρότες

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από το 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40%-60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει τα 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και τα 10.000 ευρώ για αγρότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ