SOS από τους διαβητικούς – Τραγικές οι ελλείψεις στα φάρμακα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεραστιες ειναι οι ελειψεις στα φάρμακα καθως λείπουν απο απλές αντιβιώσεις και ινσουλίνες, μέχρι παιδιατρικά φάρμακα, αλλά και κάποια αντικαρκινικά. Η δυσκολία να καλυφθούν οι ανάγκες είναι τεράστια, καθώς τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια και λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν επιτακτικά να αλλάξει η νομοθεσία για τη διακίνησητων φαρμάκων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται, όχι ως κοινό εμπόρευμα, αλλά ως κοινωνικό αγαθό, για να αποτραπούν οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες (κυρίως μεταξύ των χωρών με διαφορετική τιμολόγηση των σκευασμάτων).

«Απουσία πολιτικής βούλησης»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας (ΦΣΛ) Θάνος Κουτσούκης, έκανε λόγο για «απουσία πολιτικής βούλησης», προσθέτοντας ότι «καμία Κυβέρνηση και στο παρελθόν», αλλά «ούτε και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έχουν τη βούληση σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ.Κουτσούκη, «ενώ  όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, τελικώς, αποτελούν προσχηματικές κινήσεις με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και κυρίως των ασθενών».

«Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις. Έχουμε βαρεθεί να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα η εξαγωγή των φαρμάκων που συνεχίζει να συμβαίνει. Δεν μπορεί να το αντιληφθεί φαίνεται η Πολιτεία αυτό, ότι είναι ο κύριος παράγοντας που δημιουργεί τις ελλείψεις. Σαφώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες με μειωμένη παραγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις. Δίνουμε καθημερινό αγώνα, είναι το μεγάλο μας πρόβλημα στα φαρμακεία, γιατί αισθάνεσαι και την αγωνία του ασθενή, δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις τον κόσμο», είπε ακόμα μιλώντας σε ΜΜΕ της Θεσσαλίας ο Πρόεδρος του ΦΣΛ.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία, ο Θάνος Κουτσούκης επεσήμανε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ενώ μίλησε για κάποια φάρμακα για τον διαβήτη, τα οποία αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου!

«Με τις ελλείψεις η εικόνα δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του ότι βρισκόμαστε στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου είχαμε αυτά το φοβερά φαινόμενα με τις πλημμύρες. Οι εταιρείες, κάποιες φαρμακευτικές αποφάσισαν να δώσουν παραπάνω σκευάσματα για ένα διάστημα, αλλά αυτό έχει τελειώσει τώρα, πάλι αρχίζουμε και δυσκολευόμαστε. Ινσουλίνες, παιδιατρικά σκευάσματα, αντιβιώσεις και άλλα. Μάλιστα, υπάρχουν φάρμακα για τον διαβήτη τα οποία μας είπαν ότι θα έρθουν στις αρχές του 2024, τέλη Ιανουαρίου ουσιαστικά. Εκεί τι θα κάνουμε, δεν ξέρω. Αν πρέπει να αλλάξουν ξανά οι θεραπείες, να γίνουν νέες εξετάσεις από τους γιατρούς. Μεγάλο πρόβλημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ