Θέλουν να καταργήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακους Αγώνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατό χρόνια μετά τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταργήσει! Ή ακόμη και να τους διαφοροποιήσει από την υπάρχουσα μορφή τους λόγω κλιματικής και οικονομικής κρίσης…

Ο ρεπόρτερ, Στιβ Γουίλσον, στο επίσημο online περιοδικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έκανε αποκαλύψεις. Οι χώρες αρνούνται να διεκδικήσουν τις διοργανώσεις, εξαιτίας του υψηλού κόστους, που δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη, σε αντίθεση με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως αναφέρει, το βασικότερο πρόβλημα με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η κλιματική κρίση και το πολύ περιορισμένο πεδίο φιλοξενίας του θεσμού.

Δεν υπάρχουν σήμερα πάνω από 20 περιοχές στον πλανήτη που να μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο όγκο αποστολών και επισκεπτών και παράλληλα να πληρούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αγωνιστικά event τέτοιου επιπέδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ως το 2050, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που θα έχουν πχ κατάλληλη χιονόπτωση για αγώνες, θα μειωθεί περαιτέρω.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ: «Δεν είναι πάνω από 10-12 ολυμπιακές επιτροπές που μπορούν αυτή την στιγμή να αναλάβουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες». Έχει αποφασιστεί μάλιστα να δοθούν αυτόματα σε δύο χώρες οι διοργανώσεις του 2030 και το 2034, για να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία.

Το ένα σενάριο ωστόσο είναι να γίνεται… κυκλικά η ανάθεση. Να υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες και πόλεις που θα φιλοξενούν την διοργάνωση μόνιμα. Κάτι που θα μειώσει το κόστος, αφού οι εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ήδη και θα χρειάζονται ουσιαστικά μόνο ορισμένες ανακαινίσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι… το προχωρημένο και αναφέρει την κατάργηση της διοργάνωσης! Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η σκέψη να μην αναλαμβάνει όλο το πακέτο κόστους η ΔΟΕ, αλλά να διασπαστούν οι διοργανώσεις από τις Παγκόσμιες ομοσπονδίες… «Μέχρι το 2050 οι Χειμερινοί Αγώνες θα έχουν πάψει να υφίστανται με την μορφή που έχουν τώρα. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός είναι απαραίτητος», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Η ιδέα της ΔΟΕ είναι η εξής: Παγκόσμιες ομοσπονδίες σε συνεργασία με εθνικές που αναλαμβάνουν μεγάλα αθλητικά ραντεβού χειμερινών σπορ, θα αναλάβουν τις διοργανώσεις των αθλημάτων, ενώ οι προμήθειες θα βαρύνουν τις εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές. Τα έσοδα θα κλείνουν από τοπικούς χορηγούς, ενώ δεν θα υπάρχει απαίτηση για εγκατάσταση με Ολυμπιακό Χωριό. Σαν εικόνα είναι κάτι αντίστοιχο με τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Όπου διεξάγονται ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πολλών σπορ σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης. Είναι μεν πιο βιώσιμο, αλλά χάνει το αίσθημα και την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού οι αθλητές δεν θα συγκεντρώνονται σε ένα μέρος. Η ΔΟΕ πάντως το πήρε απόφαση και δρομολογεί τις εξελίξεις για ραγδαίες αλλαγές…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ