“Παρωχημένη” η δήλωση Συρίγου για την Συνθηκη της Λωζανης – Σε αλλο μήκος κύματος ο Στέλιος Πετσας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτώμενος για τη δήλωση του Άγγελου Συρίγου ότι η Συνθήκη της Λωζάνηςείναι «παρωχημένη» και αν όντως είναι έτσι, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, Στέλιος Πέτσας, απάντησε ξεκάθαρα: «Σε καμία περίπτωση».

Σε ότι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, θέμα που εγείρεται με την αμφισβήτηση της Συνθήκης, ο πρώην Υπουργός ξεκαθάρισε:

«Καμία σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν χωρεί. Έχει την αξία της όχι μόνο για τις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας, αλλά και για όλη την περίοδο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη διαμόρφωση των συνόρων και των συνθηκών που διέπουν όλη τη ζωή μας στη βαλκανική. Καμία σχετικοποίηση δεν υπάρχει ούτε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Δεν υπάρχει καθόλου ως θέμα γιατί υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που δεν την βάζουν καθόλου στο τραπέζι. Το ένα είναι το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που δίνει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, το δεύτερο είναι οι εξελίξεις της δεκαετίας του ’70 με την ίδρυση της Στρατιάς του Αιγαίου από πλευράς Τουρκίας, μιας επιθετικής δηλαδή δύναμης και φυσικά της εισβολής και κατοχής του 40% της Κύπρου (σ.σ. ως τρίτο) και τέταρτο είναι το casus belli από το 1995 και μετά. Για τους τέσσερις αυτούς λόγους δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Ο κ.Πέτσας στη συνέχεια, χαρακτήρισε «βλαπτική» την οποιαδήποτε συζήτηση σχετικοποίησης της Συνθήκης με την αποστρατιωτικοποίηση και κράτησε σαφέστατες αποστάσεις από τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος:

«Άποψη, όπως ένα καθηγητής, για τέτοια θέματα μπορεί να έχει, αλλά δεν έχει να κάνει με τη δική μου τοποθέτηση και νομίζω με τη θέση όλων όσων ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική … Η θέση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί πολλές φορές …  Οποιαδήποτε συζήτηση για σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αποστρατικοποίηση, είναι όχι άκαιρη, νομίζω ότι είναι βλαπτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ