Τα μνημόνια και το σύνδρομο του βραστού βατράχου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Σε σχέση με το σύνδρομο του βραστού βατράχου, κατά τη θεωρία εάν τοποθετούσε κανείς έναν βάτραχο μέσα σε καυτό νερό, θα καταλάβαινε την απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος – οπότε θα πηδούσε έξω από το νερό για να σωθεί.

Αντίθετα, εάν τοποθετούσε το βάτραχο σε ένα σταδιακά θερμαινόμενο νερό, 0,02°C ανά λεπτό, ο βάτραχος θα προσαρμοζόταν στην κατάσταση αυτή για να επιβιώσει – χωρίς λοιπόν να το περιμένει, σιγά σιγά θα γινόταν βραστός.

IMG 0090

Εν προκειμένω, το ερώτημα που δημιουργήθηκε, είναι το εξής: «Τι σκότωσε τελικά τον βάτραχο; Το ζεστό νερό ή μήπως ο ίδιος του ο εαυτός;».

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός φυσιολόγος F. Goltz απέδειξε ότι, ένας βάτραχος που του είχε αφαιρεθεί ο εγκέφαλός του, παρέμεινε σε νερό που θερμαινόταν αργά – όπου όμως ένας άθικτος βάτραχος προσπάθησε να ξεφύγει από το νερό, όταν έφτασε στους 25 °C.

Το δεύτερο ερώτημα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: «Μπορεί να αφαιρεθεί ο εγκέφαλος, με την έννοια της σταδιακής αποδοχής αρνητικών γεγονότων ως μη τέτοια, μέσω της χειραγώγησης και της προπαγάνδας;».

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι εμφανές ότι, μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια, ειδικά μετά την υποθήκευση της με το PSI για 99 χρόνια, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, πλειστηριάζεται η ιδιωτική και αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της – ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εγκατέλειψαν τη χώρα πάνω από 700.000 Έλληνες, έχοντας αντικατασταθεί σε κάποιο βαθμό από τους παράνομους.

Η διαδικασία δε μετατροπής της Ελλάδας σε μία πολυπολιτισμική, εύκολα ελεγχόμενη κοινωνία, με αυξανόμενη εγκληματικότητα, ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (πρόσφατα με τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών), παρά το ότι δεν είναι αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών – ενώ το δημογραφικό της πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς, εκτός από τη μετανάστευση των Ελλήνων με τους θανάτους διπλάσιους από τις γεννήσεις.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας μας έχει αυξηθεί από τα 299 δις € το 2009 στα 403 δις € σήμερα παρά το ξεπούλημα και το PSI, το κόκκινο ιδιωτικό στα 236 δις € από αμελητέο το 2009 παρά τους πλειστηριασμούς, το εξωτερικό χρέος στα 550 δις € από 360 δις € τότε, οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις έχουν καταρρεύσει, στο κατά κεφαλήν εισόδημα περνάμε πια μόνο τη Βουλγαρία (σύντομα θα μας ξεπεράσει), η Υγεία ασθενεί βαριά, η Παιδεία επίσης κοκ. – οπότε αντικειμενικά οι Έλληνες είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα, σε σχέση με το 2009 όπου, μεταξύ άλλων, είχαν κυρίαρχη επιχειρηματική θέση στα Βαλκάνια.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, διαπιστώνοντας πως η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει ψύχραιμα όλη αυτή την καταστροφή εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες, με πάρα πολλούς υπέρμαχους των μνημονίων εντός της, είναι εάν έχει προσβληθεί από το σύνδρομο του βραστού βατράχου. Ειδικότερα, πώς ακριβώς: με τη μέθοδο του σταδιακού βρασμού ή με την αφαίρεση του εγκεφάλου, με την ευρεία έννοια του όρου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ