Πάρτι αισχροκέρδειας στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Δεν γίνεται μόνο στα Σουπερμάρκετ το «πάρτι» με τις ανατιμήσεις, εις υγείαν των κορόιδων – αφού στα φαρμακεία, πριν προλάβει να μπει ο καινούργιος χρόνος, οι εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αύξησαν κατακόρυφα τις τιμές τους.

Ειδικότερα, σε 67 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 38% – ενώ όλη η «οικογένεια» των Depon, όπου πρόκειται για 11 φαρμακευτικά σκευάσματα, έχει ανατιμηθεί από 4,46% έως 29,21%!

Από αρκετό καιρό τώρα, στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. γίνεται πάρτι με τις ανατιμήσεις – το οποίο αγγίζει τα όρια της ασυδοσίας! Η ασυδοσία βέβαια στη συγκεκριμένη κατηγορία των φαρμακευτικών σκευασμάτων άρχισε από την εποχή της Τρόικας – όπου απελευθερώθηκαν οι τιμές τους, μέσω των γνωστών προαπαιτουμένων για την πληρωμή των δόσεων των δανείων, ενώ η κάθε εταιρεία έκτοτε τις καθορίζει κατά το δοκούν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο, διαδραμάτισε τότε γερμανικός πολυεθνικός όμιλος που παράγει για δεκαετίες ένα από τα πιο γνωστά αναλγητικά φάρμακα – ο οποίος θεωρούσε πως η τιμή του ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Σήμερα η τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου έχει αυξηθεί πάνω από 8 φορές – ενώ είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς υπό ποιον υπουργό υγείας συνέβησαν τα παραπάνω».

Όπως φαίνεται ο πληθωρισμός, όπου ξανά η Ελλάδα διεκδικεί το πρωτάθλημα Ευρώπης, δεν είναι τόσο εισαγόμενος – όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, μέσω των διατεταγμένων ΜΜΕ της που χρηματοδοτεί με δικά μας χρήματα.

Δυστυχώς όμως, παρά το ότι με τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ και με μία υπερβολική φορολόγηση πληρώνουμε τις υψηλότερες τιμές, κανένας δεν αντιδράει – ενώ, ακόμη χειρότερα, συνεχίζονται τα υψηλά ποσοστά της χρεοκοπημένης ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε καν δημοσκοπική αντίδραση – αν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Ντροπή!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ