200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εκτίμηση ότι 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων, παρά το γεγονός ότι η καταβολή του είναι εκ του νόμου υποχρεωτική, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό καταγγέλλει ότι ειδικά σε κλειστές κοινωνίες, π.χ. στο νησί της Αίγινας, δεν καταβλήθηκε σε κανέναν εργαζόμενο το δώρο, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα απολυθούν και δεν θα μπορούν να βρουν αλλού δουλειά, αν προχωρήσουν σε μηνύσεις, όπως δίνει τη δυνατότητα η νομοθεσία. «Από τους 400.000 εργαζομένους στην εστίαση, σε όλη τη χώρα, με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει με τα σωματεία και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, περίπου το 50% δεν έχει πάρει το δώρο Χριστουγέννων.

Δηλαδή, περίπου 200.000. Παλαιότερα είχαμε το φαινόμενο “πήγαινε στο ΑΤΜ και βγάλ’ το και δώσ’ το μου”. Αυτό το αντιμετωπίσαμε. Έγιναν 5-10 δημοσιεύσεις τέτοιων περιστατικών, έπεσαν τα πρόστιμα. Τώρα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο» σημείωσε ο κ. Χότζογλου σε δηλώσεις του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει ακόμα μια απάτη σε βάρος των εργαζομένων στην εστίαση: «Φέτος ανακαλύψαμε πως βάζουν τους εργαζομένους που υπογράφουν στα χαρτιά πως στον μισθό που παίρνουν κάθε μήνα είναι και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων μέσα, και η αναλογία του επιδόματος αδείας και η αναλογία του δώρου Πάσχα. Δεν είναι νόμιμα, δεν είναι σύννομα αυτά. Είναι 100% παράνομα. Εχω πολλές τέτοιες συμβάσεις» είπε.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η Ανεξάρτητη -πλέον- Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ουδεμία καμπάνια ενημέρωσης έκανε ούτε έχει εκδώσει απολογιστικά στοιχεία αναφορικά με ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας για την περίοδο των εορτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ