Καίριο πληγμα στην ομάδα Σαμαρα – “Έχασε” τον Βαρτζόπουλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;» θα μπορούσε να έχει αναφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς ακούγοντας νωρίς το πρωί της Πέμπτης τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι «πείστηκε» από τον Κ. Μητσοτάκη και κάνοντας στροφή 180 μοιρών (άλλως, κυβίστηση ή κωλοτούμπα) θα υπερψηφίσει, ενδεχομένως και με τα δύο χέρια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.

του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο υφυπουργός Υγείας, αν και προς τα έξω χαμηλών τόνων άνθρωπος, δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Ψυχίατρος στο επάγγελμα, πολύ στενός προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε εν αρχή, από τον ίδιο, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης από το 2012. Με απλά λόγια, ήταν ο επιτελάρχης της κυβέρνησης Σαμαρά επί 2,5 χρόνια.

Με τη σαμαρική παρακαταθήκη εξελέγη (πρώτη φορά το 2019) και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- «έπινε νερό στο όνομα του Αντώνη».

Δεν είναι, μάλιστα, καθόλου συμπτωματικό ότι ήταν και το πρώτο από τα διαφωνούντα κυβερνητικά στελέχη που -ελάχιστες ώρες μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη- βγήκε, σχεδόν χαράματα, να δηλώσει την υποταγή του.

Αν σας φέρνει και λίγο από Κόπολα στο μυαλό, την ώρα που βαθιά μεσάνυχτα ο Κυριάκος μετά της συζύγου του διασκέδαζαν στη Μαρινέλλα, ο αυτομολήσας προετοίμαζε το πρωινό «μαχαίρωμα» στον μέντορά του.

Το πλήγμα που δέχτηκε μετά τη δήλωση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς (και στην εσωκομματική του επιρροή) θεωρείται καίριο, αφού ο κ. Βαρτζόπουλος ήταν ένας από τους «οπλαρχηγούς» του μέσα στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για την ακρίβεια, ήταν έως τώρα κοινό μυστικό ότι, «ο κόσμος να χαλάσει», δύο από τους σημερινούς (υφ)υπουργούς θα είναι «πάντα δίπλα στον Αντώνη», έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμα και την καρέκλα τους.

Ο άλλος είναι ο (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος τυγχάνει και σύζυγος της (εδώ και δεκαετίες) έμπιστης ιδιαιτέρας γραμματέως του πρώην πρωθυπουργού.

«Χρησιμοποιώντας» την περίπτωση Βαρτζόπουλου, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει (με ωμό και κυνικό τρόπο) το μήνυμα πως ακόμα και χωρίς κομματική πειθαρχία η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί το βασικό κριτήριο για την παραμονή ή την είσοδο στην κυβέρνηση.

Όποιοι υπουργοί ή υφυπουργοί δεν το ψηφίσουν θα βρεθούν (αμέσως ή αργότερα) εκτός υπουργικού συμβουλίου και όποιοι από τους βουλευτές κάνουν το ίδιο θα χάσουν κάθε ελπίδα υπουργοποίησης.

Μέσω Βαρτζόπουλου επιχειρούνται, συγκεκριμένα, ο διεμβολισμός και η εξαγορά της «σαμαρικής ομάδας», καθώς στέλνεται το μήνυμα ότι όσοι αποσκιρτήσουν θα βγουν αυτόματα από τη μαύρη λίστα του Μαξίμου και θα πάρουν σειρά προς αξιοποίηση…

Πώς το είπε κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ; Ότι σέβεται «τις διαφωνίες συνείδησης» και ότι τον ενοχλεί η… «εργαλειοποίηση» του θέματος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ