Νίκος Καρανικας: Αλβανικά στα σχολεία μας και στην ζωή μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλβανικά στα σχολεία μας και στην ζωή μας.

Από το 1991 στην Ελλάδα, σε κάθε σχολείο σε κάθε χειρωνακτική εργασία, σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε Γειτονια ζούμε, συνεργαζόμαστε και συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους της γείτονας χώρας, με πολίτες της Αλβανίας που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα συμβάλλοντας οικονομικά στην ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και την δική τους.

Είναι πάρα πολύ λογικό και ανθρώπινο να επικοινωνούμε στις μητρικές μας γλώσσες έχοντας γνώση την γλώσσα και των δυο χωρών. Μια προνομιακή σχέση αλληλοεκτίμησης που θα βοηθήσει και θα συμβάλει στην κοινωνία μας.

Κακώς κάποιοι τρέχουν να μιλήσουν για μειονότητες. Η επιλογή γλώσσας έχει να κάνει με άλλου είδους στρατηγικές και όχι απαραίτητα με δικαιώματα μειονοτήτων.
Στην Πολωνία η δεύτερη γλώσσα είναι τα Ισπανικά και αυτό το επέλεξαν όχι γιατί είναι γλώσσα μειονότητας αλλά στρατηγικά καθώς δεν προτίμησαν ούτε τα Ρώσικα, ούτε τα Αγγλικά ούτε τα Γερμανικά, ούτε κάποιας γείτονας χώρας.
Είναι ζήτημα επιλογής καλών σχέσεων.

Τα αλβανικά προτείνει ως γλώσσα επιλογής στα σχολεία ο Κασσελάκης

Σε παράλληλο σύμπαν εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά τη χείρα βοηθείας που προσέφερε στον Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο που αφορά τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, τώρα προτείνει να διδάσκονται τα αλβανικά ως… δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία.

Ωσαν να μην έχει ιδέα για το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων και τα υπόγεια σχέδια Ράμα να εξοντώσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση Μπελέρη στη Χειμάρρα, ο Κασσελάκης μίλησε για έναν… ιδεατό κόσμο όπου στα ελληνικά σχολεία θα διδάσκονται αλβανικά και αντίστοιχα στα αλβανικά σχολεία θα διδάσκονται ελληνικά!

«Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε τα αλβανικά ως μια γλώσσα επιλογής. Όπως και η Αλβανία έπρεπε να έχει ως γλώσσα επιλογής τα ελληνικά. Σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας» δήλωσε κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και κοινοτήτων της Αλβανικής διασποράς στην Ελλάδα. Λογικά ο Ράμα ακόμα ξεκαρδίζεται στα γέλια αν πρόλαβε να ακούσει την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει εργαλειοποιήσει, σε σχέση με άλλα κόμματα της χώρας μας, και είμαστε περήφανοι για την υπεύθυνη στάση που έχουμε κρατήσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανική Κοινότητα στη χώρα μας είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα η επισφάλεια την οποία ζουν κάθε μέρα τα μέλη της να έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανανέωση στη διαμονή για 3ετία, όταν η συγκεκριμένη αίτηση παίρνει 2,5 χρόνια για να γίνει δεκτή. Δηλαδή, τους βάζουμε αυτούς τους συνανθρώπους, με τους οποίους ζούμε στην ίδια χώρα, σε ένα καθεστώς ομηρίας στην ουσία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ