Δημήτρης Κουτσουμπας: Ξεκάθαρες κουβέντες από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, που ξεπέρασε τα όρια «συντηρητισμού-προοδευτισμού» για να εστιάσει στις αξίες της κοινωνίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την κλασική κομματική θεώρηση, το κοινό αίσθημα της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων ή έστω των περισσότερων συντηρητικών πολιτών δεν εκφράζεται συνήθως από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Ομως, στη συντονισμένη πολιτικομιντιακή καταιγίδα των τελευταίων ημερών υπέρ του γάμου και της πλήρους υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, με ταυτόχρονες επιθέσεις σε όποιον έχει αντίθετη θέση, ακόμα και οι υποστηρικτές της λαϊκής Δεξιάς βρέθηκαν μπροστά στη -μάλλον απρόσμενη- συνειδητοποίηση ότι ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει δίκιο.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στη Βουλή ο Κουτσούμπας υπερασπίστηκε μεν τα αυτονόητα δικαιώματα, αλλά και την εστίαση στις κοινωνικές αξίες, όπως στον ύψιστο ρόλο της παραδοσιακής οικογένειας. Αν στον συνολικό χώρο της Αριστεράς αναζητεί κάποιος έναν πυλώνα λογικής για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, τότε αυτός βρίσκεται στον… Περισσό.

«Επικαλείστε τα δικαιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια. Αν όντως θέλατε να ρυθμίσετε ή να βελτιώσετε κάποιες ρυθμίσεις που υπάρχουν και που αφορούν τη σχέση ενός παιδιού με την ή τον σύντροφο του φυσικού ή θετού γονιού του, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα μπορούσατε να το κάνετε. Και να καλύψετε κάποια ζητήματα της καθημερινότητας σε όφελος της προστασίας των παιδιών» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Και συνέχισε, για το νομοσχέδιο: «Γάμος ομοφύλων σημαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας – μητρότητας. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γονέα 1, 2, 3 και βάλε. Οδηγεί στην ακραία εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος με την παρένθετη μητρότητα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ο πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Ετσι ήταν και έτσι είναι, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να το διαχωρίσουν για ευνόητους λόγους… Είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση της παρένθετης μητρότητας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια μπίζνα δισεκατομμυρίων κερδών κι αυτά μόνο πρόοδος δεν είναι. Σκοταδισμός, σύγχρονη βαρβαρότητα, στυγνή εκμετάλλευση είναι».

Το ΚΚΕ δείχνει απόλυτα ενήμερο και για την γκρίζα διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, την οποία πλέον καταδικάζουν -και για τα ετερόφυλα ζευγάρια- από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βατικανό ως trafficking φτωχών γυναικών και αγέννητων παιδιών. Υπάρχουν πλέον σκέψεις και προτάσεις για συνολική απαγόρευση στην Ευρώπη.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη είναι άσκεφτα υπέρ της παρένθετης μητρότητας, ενώ η Ν.Δ. του Μητσοτάκη γνωρίζει ασφαλώς πως ο νόμος υπέρ του γάμου ομοφύλων είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει το παραθυράκι, μέσω δικαστικών αποφάσεων στη συνέχεια, και για την παρένθετη μητρότητα. «Φέρνουμε μισό νομοσχέδιο. Επρεπε να έχουμε και την παρένθετη» φέρεται ότι είπε ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργος Σταμάτης στο κομματικό κατηχητικό.

Το μοναδικό hot-spot εντός Ε.Ε.

Να θυμίσουμε ότι το 2014 ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η τροπολογία που έχει οδηγήσει στο να θεωρείται σήμερα η Ελλάδα το μοναδικό hot-spot εντός Ε.Ε. για το εμπόριο παρένθετης, με 100.000 ευρώ ανά παιδί.

Ο Κουτσούμπας κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ότι δίνει χώρο σε «ανορθολογικές, αντιεπιστημονικές απόψεις περί “κοινωνικής κατασκευής του φύλου”, που φτάνουν να αμφισβητούν ακόμα και την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα και που οδηγούν μέχρι και σε εμπόριο παιδιών, παραγγελίας παιδιών, ευγονικής στην πράξη, όπως είχε δηλώσει και υπονόησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρωθυπουργός, βέβαια, δεν πολυσκοτίζεται που άλλο γράφει η μαρκίζα του κόμματος, άλλο πιστεύει η λαϊκή βάση κι άλλο τελικά είναι το συνονθύλευμα που προσφέρει ως προϊόν στους ψηφοφόρους του. Από τότε που άκουσε για την περίφημη τριγωνοποίηση, το «κλέβω απ’ τον μπουφέ των πολιτικών ιδεολογιών ό,τι στοιχείο με συμφέρει κάθε φορά», θεωρεί ότι βρήκε τη μαγική φόρμουλα. «Φιλελεύθεροι στην οικονομία, προοδευτικοί στο κράτος πρόνοιας, πατριώτες αναφορικά με την προστασία των συνόρων», όπως διαφήμισε χθες στο Νταβός.

Μόνο που ξεχνάει ότι η κομματική προτίμηση είναι ένας τρόπος έκφρασης μιας δέσμης ταυτοτήτων και αρχών. Ασχετα με το πώς τοποθετεί κανείς τον εαυτό του πολιτικά και ιδεολογικά, και ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα θεωρεί ότι είναι πιο κοντά ή μακριά, στο ζήτημα της ξεκάθαρης ταυτοτικής πολιτικής, το σκορ στη Βουλή έγραψε Κουτσούμπας 1 – Μητσοτάκης 0. Το ίδιο και με τον Κασσελάκη. Εξετάζοντας τις θέσεις του κάθε κόμματος για το θέμα του γάμου ομοφύλων, οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν ξεκάθαρα τι ή ποιον αντιπροσωπεύει η Ν.Δ. του Μητσοτάκη σήμερα. Αντίθετα, ξεκάθαρα θα κατανοούσαν τι υπερασπίστηκε και τι όχι ο Κουτσούμπας.

Όσον αφορά την υπόλοιπη «Αριστερά», π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γ.γ. του ΚΚΕ την έφερε εύκολα σε αμηχανία, ακριβώς επειδή όσα είπε δεν αποτελούν ένα επαναλανσάρισμα του κόμματός του. Ποτέ ο Περισσός δεν υποστήριξε μια ατζέντα άνευ ορίων παράδοσης, από τα θέματα κοινωνίας μέχρι τα θέματα ΑΟΖ. Δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν, λοιπόν, ούτε ότι αποξενώνει τους ψηφοφόρους του ούτε ότι ακολουθεί καινούργια στρατηγική.

Ασφαλώς κι ένα συντηρητικό κοινό θα βρει πολλά για να διαφωνήσει με άλλες παγιωμένες θέσεις του ΚΚΕ. Τόσο το δεξιόστροφο, κυρίως για ιστορικούς λόγους, όσο ακόμα και το αριστερόστροφο, που μπορεί να το ξενίζουν τα «επικοινωνιακά ανοίγματα» επί ηγεσίας Κουτσούμπα.

Ομως, ο γάμος ομοφύλων με τον τρόπο που θέλουν να τον περάσουν Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ «χτυπάει» απευθείας στη βάση της κοινωνίας: Στον πυρήνα της οικογένειας, έτσι όπως υπάρχει και δομεί τις ανθρώπινες ζωές χιλιάδες χρόνια. Πάνω απ’ όλα είναι θέμα υπεράσπισης αρχών, που ξεπερνούν τα στενά και πολλές φορές ψευδεπίγραφα όρια «συντηρητισμού – προοδευτισμού» ή κομματικών προτιμήσεων. Για παράδειγμα, το trafficking γυναικών και παιδιών είναι απλά έγκλημα. Ούτε προοδευτισμός ούτε συντηρητισμός…

Βιογραφικό

Γενικός γραμματέας ΚΚΕ

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1955. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Το 1987 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Πολιτικού Γραφείου, αναλαμβάνοντας και τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», θέση στην οποία παρέμεινε για μία δεκαετία. Στο 18ο Συνέδριο έγινε επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος στον νομό Βοιωτίας, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί, κάτι που κατάφερε το 2015 στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας. Στο 19ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2013, εξελέγη γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και επανεκλέχτηκε στη θέση αυτή το 2017 και το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ