Η Βικτόρια Νούλαντ στην Τουρκία, το S-400, τα F-16 αλλά και η απόκτηση F-35

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ, σχολιάζοντας το αίτημα της Τουρκίας για F-16 από τις ΗΠΑ, είπε: «Είναι προφανές ότι η απόκτηση αυτών των τζετ από την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».

Η Βικτόρια Νούλαντ επισκέφθηκε την Τουρκία στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ  και τον Επικεφαλής Σύμβουλο του Προέδρου Πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μιλώντας στο CNN Turk, η Βικτόρια Νούλαντ είπε:

 «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Τουρκία εντάχθηκε μαζί μας λέγοντας «ναι» στη Σουηδία σχετικά με την απόφαση της Σουηδίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το πιο κυρίαρχο ζήτημα στις σχέσεις μας.

Έτσι, ένα από τα πράγματα που μου ζήτησε ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν να αναζωογονήσω την υπόλοιπη σχέση μας και να επιστρέψουμε στη συζήτηση για τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε το 2024, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

«Ως εκ τούτου, ήταν μια πολύ αισιόδοξη επίσκεψη για να σχεδιάσουμε τα πάντα όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς όλοι επιστρέφουμε για να εργαστούμε μαζί σε αυτή την πολύ σημαντική σχέση», τόνισε.

Εστιάζοντας την προσοχή στο ζήτημα των F-16, η Νούλαντ είπε:

3 45

«Έχετε έναν μεγάλο στόλο F-16. Αλλά θα είναι σημαντικό για εμάς να το βελτιώσουμε αυτό. Το 15ήμερο ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, ο πρόεδρός σας ήταν αρκετά ενθουσιασμένος τη στιγμή που υπέγραψε. Ο κούριερ επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, το παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς παραδώσαμε την ειδοποίησή μας στο Κογκρέσο. Αυτή η περίοδος ειδοποίησης θα λήξει 15 ημέρες από την Παρασκευή και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή της.

 Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν πολλά μέρη αυτής της συμφωνίας.

Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τζετ και την πώληση νέων τζετ. Και τα δύο μέρη είναι σημαντικά.

Όπως καταλαβαίνω, ο εκσυγχρονισμός ξεκινά αμέσως. «Ειλικρινά, δεν ξέρω από έξω πότε θα είναι έτοιμα τα νέα αεροσκάφη, αλλά είναι προφανές ότι η απόκτηση αυτών των τζετ από την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το ζήτημα των S-400, το CAATSA θα εξαφανιστεί»

Υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των S-400 πρέπει να «λυθεί», η Νούλαντ είπε:

«Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση Patriot και ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση.

 Γι’ αυτό είχαμε κάποιες συζητήσεις σήμερα.

Η απόκτηση αεροσκαφών F-35

 Ειλικρινά, αν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα των S-400, το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Οι ΗΠΑ θα χαρούν να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35.

 Αλλά πρώτα πρέπει να λύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα, και ενώ το λύνουμε, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει μια ισχυρή αεράμυνα.

 Έχουμε προσφερθεί να συζητήσουμε την ενίσχυση της αεράμυνας εδώ και πολλά χρόνια, τόσο πριν από την αγορά των S-400 όσο και από τότε.

 Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Όλοι χρειάζονται αεράμυνα αυτές τις μέρες. Αυτό το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Αλλά αν μπορούμε ακόμα να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, το ζήτημα CAATSA θα εξαφανιστεί και μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες για τα F-35».

«Οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από τη Συρία»

1 352

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από τη Συρία, η Νούλαντ είπε: «Όπως φαίνεται από τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν χθες στην εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για όσους έχασαν τη ζωή τους εκεί.

 Το ISIS εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη και είμαστε εταίροι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για δεκαετίες.

Ειδικότερα, υπήρξαμε ισχυροί εταίροι στον αγώνα κατά του ISIS, όπου κι αν βρίσκεται.

Αυτό πρέπει να συνεχιστεί με την Τουρκία, είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία…

Παρόλο που δεν συμφωνούμε πάντα για τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του αγώνα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.

Αυτό φάνηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη και φάνηκε τραγικά ενάντια στις δικές μας δυνάμεις στην Ιορδανία. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

 «Ένα από τα θέματα για τα οποία συζητήσαμε ήταν η εκ νέου ενίσχυση της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η καθιέρωση διαλόγου για το δρόμο που θα ακολουθήσει στη Συρία, επειδή και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικά συμφέροντα εκεί, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε.

Αξιολογώντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, η Νούλαντ είπε:

«Αυτό ξεκίνησε με μια βάναυση επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Φυσικά, το Ισραήλ απάντησε. Τώρα υπάρχει μια κατάσταση που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο αθώους πολίτες. Εργαζόμαστε εντατικά με τους Ισραηλινούς για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέλθει στη Γάζα.

 Για να μπορούν οι άνθρωποι να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά το πιο σημαντικό τώρα είναι να συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες για να υπογράψουμε μια συμφωνία ομηρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

 Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υπάρξει σημαντική παύση στις συγκρούσεις. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια και να διευκολύνει τον διάλογο για μια πορεία προς τα εμπρός.

«Αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τώρα».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ