Ο υπουργος που “ετελείωσε” τη διαφθορά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη Μαρία Παναγιώτου

[email protected]

Ακριβώς ανέκδοτο -κι όχι περίπου- μοιάζει η διαρροή που έκανε ο κ. Φλωρίδης σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι θα περάσει διάταξη στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να πολεμήσει -λέει- τη διαφθορά.

Η διάταξη αυτή -λέει και πάλι- θα προβλέπει την επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων στις ίδιες τις εταιρίες, όταν αποδεικνύεται ότι χρηματίζουν τρίτα πρόσωπα (δηλαδή δημόσιους λειτουργούς και πολιτικούς) για να αναλάβουν δουλειές του Δημοσίου.

Μάλιστα, στο κείμενο γίνεται επίκληση του σκανδάλου της Siemens, για να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα του μέτρου, προκειμένου να πιστέψουμε ότι η έλλειψη μιας τέτοιας ρύθμισης οδήγησε στην ατιμωρησία της γερμανικής εταιρίας (εδώ γελάμε!).

Φυσικά, η γενική τάση είναι να ξεχάσουμε και την πρόσφατη ιστορία που ξέρουμε. Ωστόσο, δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από τον Ιανουάριο του 2011, όταν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε από τη Siemens κατά 2 δισ. ευρώ. Χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε και τότε, μόνο που οι Ελληνες πολιτικοί ήταν αυτοί που φρόντισαν να κλείσουν «λεόντειο» συμφωνία με την εταιρία, που έγινε και νόμος του κράτους, ώστε να πληρώσει μόλις 250.000.000 ευρώ για αυτή τη ζημία. Και οι Ελληνες πολιτικοί, εν συνεχεία, φρόντισαν να μην τηρηθούν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα συμφωνηθέντα.

Επομένως, οι επικοινωνιακές ιαχές του κ. Φλωρίδη, για να καλύψει την εγκληματική αρρυθμία που έχει προκαλέσει στη Δικαιοσύνη, η οποία μάλιστα θα ενταθεί περαιτέρω, μόνο μειδίαμα προκαλούν.

Θα ήταν πιο χρήσιμο να μας εξηγήσει ο υπουργός τι θα κάνει ώστε να τιμωρούνται αποτελεσματικά οι πολιτικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει, ας πούμε, γιατί έχουν απαξιωθεί τόσο, ειδικά οι εσωτερικοί έλεγχοι στη Δημόσια Διοίκηση -αλλά και οι εξωτερικοί-, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι έλεγχοι από ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Θα ήταν χρήσιμο να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε δει ούτε ένα πόρισμα στο οποίο να αποδίδονται ευθύνες στους υπευθύνους από τη μεριά του Δημοσίου για τα τόσα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα, δεν τον βοηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ