Επειγόντως στο Λονδινο ο Νίκος Δενδιας για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λίγες μόνο μέρες μετά την σοβαρή βλάβη που παρουσίασε το Βρετανικό Αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταβαίνω στο Λονδίνο, όπου θα έχω επαφές, μεταξύ άλλων, με Βρετανούς αξιωματούχους, όπως επίσης με ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας, ενόψει της δημιουργίας του οικοσυστήματος καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συναντηθώ με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, @JSHeappey, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβάνεται η συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και έρευνας, όπως και η επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα.

Προβληματισμός για τη βλάβη στο βρετανικό αεροπλανοφόρο

 Λίγες μέρες πριν αναχωρήσει από το λιμάνι για μια αποστολή υψηλού προφίλ σε άσκηση του ΝΑΤΟ, το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Queen Elizabeth αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω προβλημάτων με τη σύζευξη άξονα.

Είναι η δεύτερη φορά, γράφει το «The Maritime Executive» που ένα ζήτημα ατράκτου παραγκωνίζει ένα από τα δύο νέα αεροπλανοφόρα του Βασιλικού Ναυτικού την παραμονή μιας σημαντικής ανάπτυξης.

Μετά το καταστροφικό περιστατικό ζημιάς στον άξονα στο HMS Prince of Wales τον Αύγουστο του 2022, το Βασιλικό Ναυτικό αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα αυξημένο πρόγραμμα επιθεώρησης για το HMS Elizabeth για να αντιμετωπίσει τυχόν παρόμοια προβλήματα εκ των προτέρων.

Την Παρασκευή – την ίδια μέρα με μια επίσημη ανακοίνωση για τον εορτασμό της “ιστορικής” αναχώρησης του αερομεταφορέα – ένας έλεγχος πριν από την απόπλου αποκάλυψε προβλήματα με τη σύζευξη ενός άξονα στη δεξιά πλευρά.

Αν και το πλοίο εξακολουθεί να είναι τεχνικά ικανό να πλεύσει, σύμφωνα με την υπηρεσία, ελήφθη η απόφαση να ακυρωθεί η αναχώρησή του και να μεταφερθεί η αποστολή στο αδελφό πλοίο HMS Prince of Wales, το οποίο μόλις είχε επιλύσει τα προβλήματα σύζευξης του άξονα τον Σεπτέμβριο.

(Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας είπε στο BBC ότι το πρόβλημα σύζευξης άξονα στο Queen Elizabeth ήταν “ξεχωριστό και μη συνδεδεμένο”)

To ‘HMS Prince of Wales’ μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και επρόκειτο για μια περίοδο συντήρησης ρουτίνας και R&R. Οι απαραίτητες εργασίες επισκευής θα πρέπει να επιταχυνθούν, τα ανταλλακτικά και τα καταστήματα να διασταυρωθούν από το HMS Queen Elizabeth και το πλήρωμα να ανακληθεί νωρίς για υπηρεσία στο πλοίο.

Το HMS Prince of Wales θα ηγείται πλέον του “NATO Exercise Steadfast Defender”, μιας πολυεθνικής άσκησης ομάδας κρούσης αερομεταφορέων που λειτουργεί στα ανοιχτά της Νορβηγίας. Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται από τη φρεγάτα HMS Somerset , δύο πετρελαιοφόρα στόλου και μια ποικιλία Αμερικανών, Ισπανών και Δανών συνοδών.

Το HMS Prince of Wales  θα μεταφέρει μια αεροπορική πτέρυγα μαχητικών F-35B και μια ποικιλία ελικοπτέρων στο κατάστρωμα.

Συνολικά, η άσκηση θα σύρει 40 πλοία του ΝΑΤΟ από περισσότερες από δώδεκα χώρες. Οι συνθήκες πιθανότατα θα είναι δύσκολες: η πρόβλεψη λέει για έντονη θαλασσοταραχή, χιονόνερο, χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν – συν τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες του βορρά.

«Η άσκηση μάς επιτρέπει να προπονούμαστε με τους γείτονές μας σε ένα πραγματικά απαιτητικό περιβάλλον, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου – αλλά αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να λειτουργούμε εκεί βόρεια, ο καιρός δεν μπορεί να μας αποτρέψει», δήλωσε ο Commodore, James Blackmore, Διοικητής του βρετανικού Carrier Strike Group.

Η άσκηση διάρκειας 40 ημερών θα φέρει επίσης δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος για ένα σενάριο που περιλαμβάνει την άμυνα της Νορβηγίας και των νέων μελών του ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία, που μοιράζονται όλα τα σύνορα με τη Ρωσία.

Πριν ανακαλυφθεί το πρόβλημα του άξονα στο HMS Queen Elizabeth , ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χέπεντ είχε διατυπώσει την ιδέα ότι ένα βρετανικό αεροπλάνο θα μπορούσε να ανακουφίσει το USS Dwight D. Eisenhower στον σταθμό ανοιχτά της Υεμένης.

Το σύνολο εργασιών θα περιλαμβάνει το επαναλαμβανόμενο καθήκον της καταστροφής πυραύλων αντιπλοίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ