Γυναίκα που βιάστηκε από μπάρμαν στην Ελλάδα, δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (τούρκικο δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια νεαρή γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν έγινε γνωστή, δέχθηκε επίθεση από μπάρμαν ξενοδοχείου στην παραθαλάσσια πόλη της Πάργας, όπου έκανε διακοπές με τη μητέρα της, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Ισχυριζόμενη ότι η ελληνική αστυνομία δεν ερεύνησε σωστά τις καταγγελίες για βιασμό, η νεαρή οδήγησε την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κέρδισε μια νομική απόφαση «ορόσημο», όπως σημειώνεται.

Η γυναίκα, η οποία ήταν τότε 18 ετών, είπε ότι ανέφερε την κατάσταση στην αστυνομία την ίδια μέρα, αλλά δεν έλαβε απάντηση για την έρευνα.

Εξηγώντας ότι το αίτημά της για πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα απορρίφθηκε αφού ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον φερόμενο ως δράστη στο νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια ελέγχου αστυνομικής ταυτότητας, η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο μπάρμαν αφέθηκε ελεύθερος παρά τα στοιχεία και η έρευνα έκλεισε ένα χρόνο αργότερα.

Η αστυνομία φέρεται επίσης να αγνόησε τις ιατροδικαστικές αναφορές που αποκάλυψαν εκτεταμένους μώλωπες στα πόδια, τους γοφούς και τα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Η αστυνομία αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν «επαρκή στοιχεία» για να συνεχιστεί η έρευνα.

Στην υπόθεση που παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο διαπίστωσε «σημαντικές ελλείψεις» και κατηγόρησε την ελληνική δικαιοσύνη για αποτυχία της νεαρής γυναίκας.

Η επιτροπή των δικαστών αποφάσισε ως εξής:

«Το απόρρητο του θέματος, το νεαρό της ηλικίας της προσφεύγουσας και ο ισχυρισμός της ότι βιάστηκε ενώ βρισκόταν σε διακοπές σε ξένη χώρα απαιτούσαν από τις αρχές μια ευαίσθητη προσέγγιση.

Οι ανακριτικές αρχές δεν έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν περαιτέρω τραυματισμό του θύματος και δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τις ανάγκες του θύματος, ενώ το  θύμα δεν είχε ενημερωθεί για τα δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα στη νομική συνδρομή, το δικαίωμα στην ενημέρωση και το δικαίωμα αμφισβήτησης διερμηνείας, και δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα για την ανακούφιση των εμφανώς δυσάρεστων εμπειριών του, όπως οι αλληλεπιδράσεις του με την αστυνομία, η ιατρική του εξέταση και η επαφή με τον κατηγορούμενο στο νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας.

 Για την ενοχή του κατηγορουμένου, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η αποτυχία των ανακριτικών και των δικαστικών αρχών να ανταποκριθούν επαρκώς στους ισχυρισμούς του θύματος για βιασμό υποδηλώνει ότι δεν άσκησαν τον προσεκτικό έλεγχο που ήταν απαραίτητος για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ