Τεραστιες οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στα φαρμακεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοένα και αυξάνονται οι ελλείψεις των φαρμάκων το τελευταίο διάστημα, με τους φαρμακοποιούς να δίνουν αγώνα, ώστε να βρουν στους ασθενείς τα απαραίτητα σκευάσματα.

Ανάμεσα σε εκείνα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι τα αναλγητικά, όπως Panadol, οι παιδικές αντιβιώσεις (Amoxil 500mg, Augmentin 475mg), τα παιδικά εμβόλια, τα αντιεπιληπτικά, η ενέσιμη ινσουλίνη (π.χ. Ozempic), φάρμακα για τη θεραπεία του θυροειδούς, αγχολυτικά, οφθαλμικές αλοιφές (Tobradex pom, Tobrex pom), κρέμες κορτιζόνης (Fucidin, Fucicort) και εισπνεόμενα.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε ποιο θα είναι το επόμενο ελλειπτικό που θα ψάχνουμε σαν κρυμμένο θησαυρό», εξηγεί η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Βανέσσα Λαζαροπούλου και συνεχίζει:

«Πολλά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη. Ακόμα κι όταν τα παραλαμβάνουμε σε πολύ λίγα κομμάτια, κι αυτό έλλειψη είναι για εμάς. Δεν μπορούμε να καλύψουμε από τους 10 ασθενείς που θα έρθουν και τους 10, μπορεί να καλυφθεί μόνο ο ένας. Είναι δύσκολο να καλύψουμε τη φαρμακευτική πορεία του ασθενούς».

«Η αμοξικιλλίνη ήταν το πιο δυσεύρετο φάρμακο φέτος»

Πλέον, οι φαρμακοποιοί σε καθημερινή βάση προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, αφού όταν κάποιος έχει σε διάθεση ένα φάρμακο και δεν το χρειάζεται το δίνει σε συναδέλφους του.

Παράλληλα, σοβαρές είναι οι ελλείψεις στα παυσίπονα για ασθενείς που νοσούν από καρκίνο, αλλά και στις παιδικές αντιβιώσεις. «Πάνω σε όλες τις εξάρσεις ιώσεων που είχαμε τον χειμώνα, η αμοξικιλλίνη ήταν το πιο δυσεύρετο φάρμακο φέτος στα φαρμακεία μας», κατέληξε η κ. Λαζαροπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ