Παύλος Γερουλανος: Η ημέρα που ο Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες χρεώνουν τους επαγγελματίες στο IRIS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όταν υπάρχει συναλλαγή με κάποιον έμπορο, με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία -που τους υποχρεώσαμε να έχουν όλοι και το σύστημα IRIS ως μέθοδος συναλλαγής- ο πολίτης δεν πληρώνει προμήθειες -το επαναλαμβάνω, δεν πληρώνει προμήθειες- και ο άλλος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει στην τράπεζα, ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας, μια κάποια μικρή ή μικρότερη προμήθεια και αυτό είναι όλο. Δεν παραπλανήσαμε κανέναν».

Αυτά είναι τα λόγια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου 2024, σε συζήτηση της σχετικής με το IRIS επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε. Είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας παραδέχεται, δημοσίως, ότι οι τράπεζες επέβαλαν χρεώσεις στον ελεύθερο επαγγελματία για το IRIS, παρά τις κατηγορηματικά αντίθετες διαβεβαιώσεις, και του Υπουργού και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι το σύστημα IRIS θα είναι σύστημα «χωρίς καμία χρέωση». Μέχρι τώρα, εδώ και μήνες, σε καμία δήλωση του κ. Χατζηδάκη δεν υπήρχε η οποιαδήποτε αναφορά σε χρέωση ή προμήθεια στον ελεύθερο επαγγελματία. Σε καμία. Παντού γινόταν αναφορά για ένα σύστημα «χωρίς χρέωση».

«Δεν παραπλανήσαμε κανέναν» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Και οι χρεώσεις που θα πληρώνουν, εφεξής, για κάθε συναλλαγή οι ελεύθεροι επαγγελματίες τι είναι; Δεν είναι χρεώσεις; Ή μήπως για την Κυβέρνηση οι έμποροι και οι επαγγελματίες είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού;

Στην αρχή μάς ειρωνεύτηκαν. Όταν κάναμε την επίκαιρη ερώτηση, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες επιβάλουν χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, «κύκλοι ΥΠΟΙΚ» είπαν ότι μπερδευτήκαμε. Αλλά, χθες, ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο μας χλεύαζαν.

Η αλήθεια είναι η εξής: το IRIS ήταν ένα σύστημα χωρίς χρεώσεις, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το διαφήμισε ως τέτοιο, η Κυβέρνηση –και σωστά– το κατέστησε υποχρεωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μετά, αφού εξασφάλισε υποχρεωτική πελατεία στις τράπεζες, τις άφησε να επιβάλλουν χρεώσεις, ακόμα και εκεί που δεν υπήρχαν, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αντί, ως Κυβέρνηση, να ζητήσουν εξηγήσεις από τις τράπεζες, με ποιο δικαίωμα έβγαλαν όλο το Υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ψεύτες, επιτέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ που επισημάναμε τις χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

#IRIS #Τραπεζικές_Χρεώσεις #Τράπεζες #Οικονομία #ΠΑΣΟΚ #yeroulanos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ