Δεν είναι βιώσιμοι οι πτηνοτρόφοι, ΦΠΑ και ενέργεια «γονατίζουν» τις εκτροφές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (20/2) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι θα ζητήσουν στην συνάντηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Επίσης οι σύλλογοι ζητούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 60 δόσεων οι οφειλές ΦΠΑ.

Επίσης ζητάμε από τον υφυπουργό να στηρίξει το κόστος ενέργειας. Οι μονάδες της πτηνοτροφία είναι ενεργοβόρες δηλαδή για να παράγουν χρειάζονται φτηνή ενέργεια. Ζητάμε ενίσχυση για το προπάνιο που χρησιμοποιούμε. Από την πανδημία μέχρι σήμερα το προπάνιο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30%. Επίσης το κόστος του πέλετ έχει τριπλασιαστεί (από 12 λεπτά έχει φτάσει στα 28 λεπτά).

Έχουμε όμως και την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν από την πανδημία είχαμε 7 λεπτά/κιλοβατώρα. Στην συνέχεια με την ρήτρα αναπροσαρμογής είχαμε αύξηση της τιμής ρεύματος. Το κράτος επιδότησε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως όταν έφτασε η τιμή του ρεύματος στα 22 λεπτά και επιδότησε το 80% (7 λεπτά), τότε είχαμε ζημιά 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δεν μπορείς να παράγεις στην πτηνοτροφία με αυτές τις τιμές και το αποδείξαμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ζητάμε όπως και οι υπόλοιποι αγρότες 7 λεπτά η κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε.

Επίσης μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος μας έρχονται και τα δημοτικά τέλη που είναι πολύ υψηλά ανάλογα στις περισσότερες περιπτώσεις, την κάθε δημοτική αρχή.

Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη στήριξη 32 λεπτά ανά πουλί. Αυτή η στήριξη να καταβληθεί για την ζημιά που είχαμε όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι ένα μίνιμουν ενίσχυσης για να μπορέσουμε να παράγουμε μέχριι το καλοκαίρι.

Μας ανέφεραν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, με παράλληλα αύξηση της ισχύς στα 50 KW από τα 10 KW που είναι σήμερα. Ήταν η πρόταση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια. Για να εφαρμοστεί θα περάσει τουλάχιστον μια 3ετία, δηλαδή είναι πολύ αργά γιατί μέχρι τότε δεν μπορούν να αντέξουν οι εκτροφές.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, από την εποχή της πανδημίας μέχερι σήμερα είναι κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 1,13 έως 1,19 ευρώ το κιλό. Από αυτά τα χρήματα μένουν σαν εισόδημα στον πτηνοτρόφο 10 – 20 λεπτά ανά πουλί. Αν πάθει κάποια ζημιά στην παραγωγή πάει αυτομάτως για λουκέτο».

agrotypos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ