Καυστική ανακοίνωση απο την Αερολέσχη Πύργου: Προσπαθούν να κλείσουν πάλι το αεροδρόμιο Επιταλίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωση με «πυρά» εναντίον Π.Δ.Ε./Π.Ε.Ν. Ηλείας

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Αερολέσχης Πύργου:

«Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας το Αεροδρόμιο Επιταλίου, το οποίο ήταν κλειστό από το 1992 και προσπαθούν να το κλείσουν πάλι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αερολέσχης Πύργου σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Π.Δ.Ε./ Π.Ε.Ν. Ηλείας και την Π.Α. είναι Υπεύθυνη Λειτουργίας του αεροδρομίου Επιταλίου. Όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Περιφερειακή Ενότητα Νομού Ηλείας δεν τηρούν όσα υπογράφηκαν με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ασφαλής λειτουργία του και επιπλέον να μην πληροί το σκοπό για τον οποίο υπάρχει και αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την άφιξη και παραμονή ελαφρών αεροσκαφών και των επιβατών τους, από εσωτερικό και εξωτερικό, όπου ήδη έχουν αποσταλεί e-mails, καθώς και την μετεγκατάσταση επαγγελματικής σχολής εκπαίδευσης πιλότων, CRETAN EAGLE από το Ηράκλειο Κρήτης στο Αεροδρόμιο μας, επίσης έχει αποσταλεί και από Αεροπορική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το Αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα:

Ενώ υπάρχει Πυροσβεστικό όχημα σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. λειτουργίας του Αεροδρομίου, δεν μας δίνουν την δυνατότητα οδήγησης και επέμβασης σε περιστατικό ΟΥΤΕ εντός του Αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της Αερολέσχης Πύργου, μέσο σημαντικό για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών στο αεροδρόμιο Επιταλίου. Έχουμε ζητήσει με έγγραφα μας 3/4/2023 και 13/6/2023 την παραχώρηση χρήσης του πυροσβεστικού οχήματος. ώστε να οδηγείται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι μόνο δεν έχουν πράξει τίποτα αλλά δεν έχουν καν απαντήσει σε κανένα έγγραφο μας. Δεν νοείται λειτουργία ενός αεροδρομίου χωρίς Πυροσβεστικό όχημα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση από την ΥΠΑ.

Ένα σημαντικό θέμα επίσης για την ασφάλεια των αεροσκαφών στην πίστα του αεροδρομίου είναι ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής της πίστας και η λειτουργία των τοποθετημένων καμερών. Εδώ και δύο (2) μήνες το PILAR τροφοδοσίας ρεύματος είναι εκτός λειτουργίας διότι το έχουν καταστρέψει τα ποντίκια και τα καλώδια είναι σχεδόν γυμνά, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνει. Έτσι δεν υπάρχει φωτισμός στην περιοχή την νύχτα , με κίνδυνο οποιαδήποτε κακόβουλης ενέργειας. Ενώ λοιπόν έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψή την αλλαγή του PILAR η Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας απαξιεί επαναλαμβάνω επί δύο (2) μήνες να ενεργήσει.

Δεν υπάρχει κτήριο στο αεροδρόμιο για την φιλοξενία των χειριστών και των επιβατών των αεροσκαφών που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, ούτε χώρος για τους επισκέπτες – μέλη της αερολέσχης. Προτιμούν στο χώρο του πρώην κρατικού αερολιμένα Επιταλίου να έχουν τα φάρμακα δακοκτονίας με οτιδήποτε συνεπάγεται για την υγεία την δική μας και των επισκεπτών, των μικρών παιδιών των σχολείων για ξενάγηση στο Αεροπλάνο και στο αεροδρόμιο, καθώς και των μικρών αερομοντελιστών μας που έρχονται για εκπαίδευση παρά να το χρησιμοποιήσουν για τον λόγο που κατασκευάστηκε, δηλαδή ως αίθουσα επιβατών για το αεροδρόμιο. Η αερολέσχη Πύργου έχει οριστεί να διεξαγάγει αγώνες Γενικής Αεροπορίας στις 20-23 Ιούνιου και δεν μπορεί να ΜΗΝ έχει ένα χώρο να φιλοξενήσει τους χειριστές των αεροσκαφών που θα συμμετέχουν όπου απαιτούνται συγκεκριμένοι χώροι για γραφεία, αίθουσα ενημερώσεων, καντίνα κ.λ.π., ούτε και τον κόσμο της τοπικής κοινωνίας ο οποίος θα έρθει για να παρακολουθήσει τους αγώνες που θα είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την περιοχή μας.

Μετά από όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αερολέσχης καλεί όλους τους φορείς του νομού Ηλείας, Επιμελητήριο, τους ξενοδόχους, τον εμπορικό σύλλογο και την εστίαση να προσέλθουν την Παρασκευή στο κτίριο της περιφέρειας του νομού Ηλείας στις 19:00 όπου η αερολέσχη έχει Γενική Συνέλευση και εκλογές όπου θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του διότι:

Το Επιτάλιο είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Πελοποννήσου το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει μικρά αεροσκάφη και μέχρι 42 θέσεων επιβατικά Γενικής Αεροπορίας. Ένα αεροδρόμιο που απέχει μόνο 15 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία και που ιδιαίτερα εν όψει της αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Γαλλίας που θα γίνει τον Απρίλιο θα αποτελούσε σημείο προσέλευσης επισκεπτών.

Εάν κλείσουν το αεροδρόμιο δεν θα υπάρχει αεροσκάφος για να κάνει επιτήρηση, κατά την αντιπυρική περίοδο, για φωτιές στο πυρόπληκτο Νομό μας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και γενικότερα στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Η αερολέσχη Πύργου δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης και τα μέλη μας δεν θα μπορούν να χαίρονται την πτήση και τις ομορφιές του τόπου μας.

Στην αντίστοιχη περιοχή της Ιταλίας, κοντά στο Μπρίντιζι, λειτουργούν 29 μικρά αντίστοιχα αεροδρόμιο και εμείς δεν είμαστε ικανοί ούτε ένα αεροδρόμιο να μπορέσουμε να συντηρήσουμε για να λειτουργήσει και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο νομός μας είναι ο τελευταίος σε ανάπτυξη. Ποιοι ευθύνονται άραγε;

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Ηλείας, της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την λειτουργία αυτού του αεροδρομίου. Παρότι η Π.Δ.Ε. είναι οικονομικά υπεύθυνη για την συντήρηση και ανάπτυξη του αεροδρομίου, με εξαίρεση τα αρχικά έργα ανακαίνισης – εξοπλισμού του ΠΕΠ και της επιδιόρθωσης της περίφραξης, δεν διαθέτουν πλέον πόρους για το σκοπό αυτό, ενώ απαξιούν όχι μόνο να πράττουν ακόμα και να απαντούν στα έγγραφα της αερολέσχης. Ιδιαίτερα με την υπάρχουσα αρχή της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Ηλείας συναντήσαμε ένα τείχος, με άρνηση για οποιαδήποτε ενέργεια υποστήριξης του αεροδρομίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αερολέσχης Πύργου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ