Η Κυβέρνηση αποδυναμώνει την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο και όμως! Στην πιο κρίσιμη ώρα, για την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που τόσες υποθέσεις έχει εξιχνιάσει, επιχειρείται η αποδυνάμωση του προσωπικού της.

Μαίρη Μπενεα απο την Εστια της Κυριακής

Μετά τις αποκαλύψεις από τις έρευνες του Προέδρου της Αρχής ξεπλύματος, επίτιμου Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, για υποθέσεις όπως, τον ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, αλλά και σε προγενέστερο χρόνο, για γνωστό τηλεπαρουσιαστή και άλλη για πασίγνωστο εκδότη – δημοσιογράφο, που δεν είναι εν ζωή, επιχειρήθηκε μείωση αστυνομικών, που είναι αποσπασμένοι στην Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητήθηκε να επιστρέψουν στη βάση τους 7 με 8 αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και απασχολούντο σε έρευνες, που διενεργούσε ο Πρόεδρος της Αρχής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Δεν γνωρίζουμε εάν είναι συγκυριακό ή όχι, πάντως η ενέργεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήρθε την ώρα, που συμπεριελήφθη στους νέους Ποινικούς Κώδικες, η ευθύνη εταιρίας ή νομικού προσώπου, για αξιόποινη πράξη, που τελείται από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, η απόπειρα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να πάρει 7 με 8 αστυνομικούς από το στελεχιακό δυναμικό της Αρχής, συνάντησε σθεναρή αντίδραση από τον κ. Βουρλιώτη, ο οποίος την εξέφρασε με πεντασέλιδο έγγραφο του προς τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στο οποίο μεταξύ άλλων, φέρεται να επισημαίνει ότι, χωρίς προσωπικό, «η Αρχή τελεί σε οιονεί ομηρία»!

Στο έγγραφο του ο Πρόεδρος της Αρχής χαρακτηρίζει «νομικά αβάσιμο και αστήρικτο» το αίτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την επιστροφή των αποσπασμένων στην Αρχή Αστυνομικών.

Επισημαίνει μάλιστα τα μεγάλα κενά στη στελέχωση της Αρχής ξεπλύματος, που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της και τις διεξοδικές τις έρευνες…

Σε αυστηρό τόνο – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – κινείται το έγγραφο Βουρλιώτη, ο οποίος φέρεται να επισημαίνει ότι, όταν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου οι υπάλληλοι… περισσεύουν, δεν νοείται στην Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης προιόντων από εγκληματικές ενέργειες (Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος), που διαχειρίζεται τεράστιο όγκο δουλειάς, με απτά αποτελέσματα, να δημιουργείται κενό.

Στο έγγραφο του προς τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Βουρλιώτης τονίζει τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις της Αρχής σε στελεχιακό δυναμικό, καθώς θα έπρεπε να λειτουργεί με 95 υπαλλήλους και δεν έχει ούτε τους μισούς. Επισημαίνει επίσης ο κ. Βουρλιώτης ότι, είναι η Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλλάδα, είναι η μοναδική Αρχή από τις ομόλογες της Αρχές, στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρώπης, που δεν έχει μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά λειτουργεί με υπαλλήλους αποσπασμένους από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Mε δεδομένο μάλιστα ότι, η χώρα μας θα πρέπει να εναρμονιστεί, με τις διαδικτυακές εξελίξεις στις ομόλογες Αρχές των υπολοίπων 26 χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης, η Αρχή Ξεπλύματος χρειάζεται μεγαλύτερη επάνδρωση.

Κυρίως τώρα, που έχει προμηθευτεί δύο νέα λογισμικά, τα οποία απαιτούν ειδική εκπαίδευση, για το υπάρχον προσωπικό.

Το πρώτο αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων, μέθοδος που χρησιμοποιείται από διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και τρομοκρατία.

Το λογισμικό αυτό, το οποίο απέκτησε πρόσφατα η Αρχή, κόστισε περίπου 1 εκατομύριο ευρω και αγοράστηκε μέσω ΕΣΠΑ.

Ολοι οι αναλυτές της Αρχής εκπαιδεύονται σε αυτό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Το δεύτερο λογισμικό, θεωρείται… υπερόπλο στο κηνύγι του μαύρου χρήματος, καθώς θα φέρει την Αρχή 20 χρόνια μπροστά!

Όμως και γι΄αυτό το νέο πρόγραμμα, απαιτείται εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού της Αρχής – που ήδη είναι σε εξέλιξη – με αποτέλεσμα, να προκαλείται… ασφυξία, λόγω και του μεγάλου όγκου των υποθέσεων, που έχει ανοίξει ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

dikografies.blogspot.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ