Κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για δυστοπική αγορά εργασίας, όπου πίσω από την παρουσίαση μεγαλόπνοων σχεδίων και «καινοτόμων» εφαρμογών υποκρύπτεται επιμελώς η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο, σχολιάζοντας τη μέχρι στιγμής εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Οι καταγγελίες που παραθέτει αναλυτικά καταδεικνύουν ότι το μέτρο που θεσπίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή με τον νόμο 4808/2021 -υποτίθεται για να καταπολεμήσει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας- είναι ήδη διάτρητο, προτού καν εφαρμοστεί στο σύνολο των κλάδων της Οικονομίας. Είναι δε χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με δηλώσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αννας Στρατινάκη, δεν αποκλείεται να δοθεί νέα παράταση για τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα:

Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων κ.λπ. δεν χτυπούν ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή δεν τους παρέχουν οι εργοδότες.
Εταιρίες super markets, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με το σύστημα «Εργάνη» κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.
Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζομένους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα τους στις 9 π.μ., παρότι βρίσκονται στη θέση τους νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.
Σε ωρομίσθιους εργαζομένους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.
Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζομένους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας.
Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία για εργαζομένους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα.
Οι υπερωρίες δεν καταγράφονται σε real time

Με τις πρόσφατες αλλαγές δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι υπερωρίες σε real time, ο εργαζόμενος χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο σύστημα «Εργάνη» βάρδιας του, και εν συνεχεία να παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ