Ο Νότης Μηταράκης διαψεύδει Καιρίδη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για «πρωτοφανή έκρηξη ροών» και «ανησυχητικό ρεκόρ ροών» κάνει λόγο ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καρφώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον νυν υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα. Ο κ. Μηταράκης έστειλε χτες δελτίο Τύπου αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣKAΪ «με την ιδιότητά του ως τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλoυ», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Γράφει ότι, απαντώντας «σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μεταναστευτικό, ανέφερε πως “το πρώτο δίμηνο του 2024, έχουμε τις χειρότερες ροές από το 2016. Είναι μια πρωτοφανής έκρηξη ροών που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες”, ενώ εκτίμησε ότι “οι συνολικές ροές του διμήνου φαίνεται ότι θα πλησιάσουν τις επτά χιλιάδες”, σημειώνοντας πως “αυτός είναι ένας υπερδιπλασιασμός σε σχέση με το 2023”, καθώς και ότι “πέρυσι η αύξηση ήταν 170% σε σχέση με το 2022”».

Ως προς τον νυν υπουργό, περιορίζεται να πει ότι «κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά», αλλά σημειώνει με νόημα ότι «έχει πλέον τις δομές, τις εγκαταστάσεις, την ψηφιακή τεχνολογία και μπορεί και διαχειρίζεται ένα αυξημένο τώρα επίπεδο ροών, χωρίς αυτό να δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις». Αυτό που δεν λέει ο κ. Μηταράκης είναι ότι οι δομές στα νησιά έχουν φτάσει στα όριά τους από πλευράς χωρητικότητας και υποδομών, με χιλιάδες πρόσφυγες στη Σάμο να μην έχουν τρεχούμενο νερό ούτε πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, όπως άλλωστε σε όλες τις δομές των νησιών και της ενδοχώρας σημειώνονται τεράστιες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δραματική είναι και η κατάσταση στην εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφυγόπουλων σε τουλάχιστον πέντε δομές της ενδοχώρας, σύμφωνα με την αναφορά των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων των δομών αυτών στον Συνήγορο του Πολίτη, που αποκάλυψε χτες η «Εφ.Συν.».

Από την πλευρά του, ο νυν υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ανακαλύπτει τώρα τη «μοναδικότητα» της Ελλάδας που τάχα μόνη αυτή είναι ανοιχτή σε περισσότερους του ενός προσφυγικούς διαδρόμους, όπως ανακαλύπτει και ότι «τα δίκτυα είναι παγκοσμιοποιημένα» και ότι «οι διακινητές βρίσκουν εναλλακτικές. […] Μόλις κλειδώσεις τον Εβρο, έχεις θέμα στο Αιγαίο, μόλις κλειδώνεις το Αιγαίο, αρχίζει η διαρροή [στον Νότο]».

Αυτά ο κ. Καιρίδης φαίνεται πως τα ανακάλυψε μόλις ανέλαβε η Ν.Δ. την κυβέρνηση και ο ίδιος τον υπουργικό θώκο και δεν ίσχυαν όσο ήταν στην αντιπολίτευση, τότε που απέδιδε με χαρακτηριστικό αντιπολιτευτικό ζήλο τη ροή των προσφύγων στην τάχα πολιτική ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα έχει μια μοναδικότητα, είναι αντιμέτωπη όχι με έναν διάδρομο μεταναστευτικό, όπως είναι ο ανατολικός μεσογειακός από την Τουρκία, αλλά ενδεχομένως με δύο και ο κεντρικός μεσογειακός από τη Λιβύη.

»Και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Είχαμε σημαντικότατη βελτίωση στα ανατολικά μας, στον Εβρο έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ροές και στο Αιγαίο, κυρίως στο νοτιοανατολικό, στα Δωδεκάνησα πάμε πολύ καλά, υπάρχουν προβλήματα στη Λέσβο, αλλά οπωσδήποτε οι ροές έχουν πέσει πάνω από 70% και ήδη έχουμε σημαντική αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής», σημείωσε πριν από λίγες μέρες ο κ. Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Καλύτερα ας τα εξηγήσει όλα αυτά στον κ. Μηταράκη, ο οποίος βάλθηκε να τον διαψεύσει!

efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ