Τούρκος ειδικός: Επικίνδυνη σιωπή στις αραβικές χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας και πολιτικός αναλυτής Μπουρχανουντίν Ντουράν πιστεύει ότι υπάρχει μια επικίνδυνη σιωπή στην περιοχή πριν ξεσπάσουν αραβικές εξεγέρσεις και ότι «αν το Ισραήλ κινηθεί για να εξοντώσει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Ράφα, μπορεί να υπάρξουν κινήσεις και συγκρούσεις που θα προκαλέσουν μεγάλη αγωνία σε πολλές αραβικές χώρες».

Ο Ντουράν, διευθυντής του Τουρκικού Κέντρου Μελετών SETA, ανέφερε σε άρθρο του ότι η επιβεβαίωση πως ο τυφώνας έρχεται, ειπώθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ χρησιμοποίησε αυτή τη φράση σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais όταν κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι πήρε «μια εντελώς φιλο-ισραηλινή θέση».

Ο Μπορέλ προβλέπει ότι «ένας τυφώνας πλησιάζει στη Δύση», σημειώνοντας ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις σφαγές του Ισραήλ στη Γάζα έχουν προκαλέσει τεράστιο κόστος.

Αναφερόμενος στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Μπορέλ είπε ότι ο «κύκλος της βίας» έφτασε, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει σύντομα».

Στους κύκλους της ΕΕ, η αντίδραση στην άνευ όρων υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ είναι γνωστή, ένα παράδειγμα της οποίας εκφράστηκε με τη φράση « η Κυρία της Γενοκτονίας».

Σύμφωνα με τον Ντουράν , το Διεθνές Δικαστήριο συνεχίζει να διώκει το Ισραήλ για γενοκτονία.

Ωστόσο, υπάρχει μια πιο σημαντική πτυχή από αυτό. Η αντίδραση των δυτικών κοινωνιών στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνουν τα μάτια στις σφαγές στη Γάζα έχει γίνει πιο διαδεδομένη.

Για παράδειγμα, υπάρχει η αντίληψη μεταξύ των Αμερικανών νέων ότι «το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».

Ως εκ τούτου – προσθέτει ο Ντουράν – ο Μπορέλ έχει δίκιο όταν προειδοποιεί για έναν «τυφώνα» για τη Δύση και την Ευρώπη. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει ανατρέψει τη δομή ασφάλειας της Ευρώπης. Η ηπειρωτική ελίτ είναι μπερδεμένη. Γνωρίζουν καλά τη ρωσική απειλή, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για τις επόμενες δεκαετίες.

Το άρθρο συνεχίζει ως εξής:

2 3

Πράγματι, οι Ατλαντιστές, που τη βλέπουν ως εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, και όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη τελικά θα πρέπει να τα βγάλει πέρα ​​από μόνη της, είναι διχασμένοι.

Για άλλη μια φορά, η αντίληψη της Γαλλίας για τη «στρατηγική αυτονομία» δεν ταιριάζει απόλυτα με τις απόψεις της Γερμανίας, η οποία απευθύνεται στις ανησυχίες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας European Sky Shield.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και ο Γερμανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μπρο, οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να επανεξοπλιστούν περισσότερο την επόμενη δεκαετία.

Η διεθνής τάξη, αποσταθεροποιημένη από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει ριχτεί σε μια μεγάλη σύγκρουση δύναμης με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία έγιναν πρόσφυγες, δημιουργήθηκε μια εξίσωση στην οποία ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια.

Η Ρωσία δεν θα ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να της επιτραπεί να κερδίσει. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο πόλεμος δημιουργεί κενά εξουσίας στα οποία δημιουργούνται νέες συγκρούσεις.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που σημειώθηκε μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 έδειξε επίσης ότι οι παγωμένες ή χαμηλής έντασης συγκρούσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου μπορούν ξαφνικά να μετατραπούν σε σφαγές.

Αν και οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. Οι δυτικές κυβερνήσεις δεν είναι επίσης ικανοποιημένες με την ισραηλινή προσέγγιση, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει το αυξανόμενο κόστος της αποτυχίας να σταματήσει τον Νετανιάχου ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Αλλά το βάρος του ισραηλινού λόμπι στην αμερικανική πολιτική φιμώνει τους πολιτικούς. Στις δυτικές κοινωνίες, συχνά γινόμαστε μάρτυρες διαδηλώσεων που καταγγέλλουν τις ισραηλινές σφαγές.

Δεν υπάρχει η ίδια κινητικότητα στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής. Μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό ότι οι σφαγές στη Γάζα δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη;

Επικρατεί μια επικίνδυνη σιωπή στην περιοχή πριν από τις αραβικές εξεγέρσεις. Εάν το Ισραήλ κινηθεί για να εξοντώσει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Ράφα, ενδέχεται να υπάρξουν κινήσεις και συγκρούσεις που θα προκαλέσουν μεγάλη αγωνία σε πολλές αραβικές χώρες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καθεστώτα στην περιοχή είναι πιο εύθραυστα από ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες.

 Ο Μπορέλ προειδοποιεί για έναν τυφώνα για τη Δύση, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα ξεσπάσει μεγαλύτερος τυφώνας στη Μέση Ανατολή.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ