Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας: Η Τουρκία προτείνει φιλοξενία για νέες ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή, η Τουρκία πρότεινε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια, να φιλοξενήσει νέες ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όταν θα προετοιμαστούν οι δύο πλευρές της σύγκρουσης, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

Στην αρχή αυτού του φόρουμ, ο Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο οποίος του μετέφερε την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει νέες διαπραγματεύσεις, μετά από αυτές που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στο Ουκρανία, αλλά που -τέλειωσαν τότε χωρίς αποτέλεσμα.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, ο οποίος είπε ότι τότε ήταν μια «μεγάλη ευκαιρία», αλλά υπονομεύτηκαν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Είπε την Τετάρτη ότι υποστήριξε «κατ’ αρχήν» το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων που παρουσίασε το 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ζήτησε «περισσότερη διπλωματία».

Αυτό το σχέδιο απαιτεί την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, σημεία που η Ρωσία θεωρεί ότι είναι στην πραγματικότητα αίτημα παράδοσης, γι’ αυτό απέρριψε το σχέδιο.

 Από την πλευρά της, η Ρωσία ζήτησε από το Κίεβο να αποδεχθεί την απώλεια της Κριμαίας και των ουκρανικών εδαφών που κατέχονται από τη Ρωσία και επέπληξε τους Ουκρανούς αξιωματούχους για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου 2022 μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον.

2 2

Απαντώντας στη νέα πρόταση της Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαίνεσε την πρωτοβουλία, αλλά πρόσθεσε ότι οι όροι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η έκφραση με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχουν αλλάξει ακόμη.

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε στόχους στο ρωσικό έδαφος, ιδιαίτερα σε διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, οι οποίες σύμφωνα με τον Λαβρόφ «δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή Αμερικανών ειδικών».

 Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, στην Ουκρανία δεν υπάρχουν μόνο ξένοι μισθοφόροι, αλλά και επαγγελματίες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό στη χρήση όπλων όπως drones και πυραύλων.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί σε καμία άλλη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη.

«Δεν έχουμε τέτοια σχέδια και δεν μπορούμε να τα έχουμε. Αλλά οι Αμερικανοί τα έχουν. Επειδή αισθάνονται ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από αυτούς. Η Ευρώπη έχει γίνει το κύριο θύμα της πολιτικής προσέλκυσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», πιστεύει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε την Πέμπτη, σε ακρόαση σε επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ:

3

«Γνωρίζουμε ότι εάν ο (Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πετύχει εδώ (στην Ουκρανία), δεν θα σταματήσει. Θα συνεχίσει με ακόμη πιο επιθετικές ενέργειες στην περιοχή. Και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι αυταρχικοί θα το δουν και θα ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι αυτό συνέβη και ότι αποτύχαμε να υποστηρίξουμε μια δημοκρατία», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εάν είστε κράτος της Βαλτικής, ανησυχείτε πραγματικά ότι θα είστε ο επόμενος. Ξέρουν τον Πούτιν. Ξέρουν τι είναι ικανός. Και ειλικρινά, αν πέσει η Ουκρανία, πραγματικά πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα είναι μέσα για έναν αγώνα με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Όστιν στην ομιλία του για να πείσει τους νομοθέτες να εγκρίνουν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια που ζήτησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων αφού εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Δημοκρατικών  της Γερουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «είναι μια νέα εξαιρετικά ανεύθυνη δήλωση», από τη σειρά όσων έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες από «διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τώρα και πέρα από τον ωκεανό»…

 Δηλώσεις αυτού του είδους «επιτείνουν τις εντάσεις, αν και φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ