Γκάρι Τσάρλς Πίτερς: Ο ακτιβιστής “μηχανόβιος” γερουσιαστής που μάχεται την Τουρκια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γκάρι Τσάρλς Πίτερς, είναι Αμερικανός πολιτικός, ακαδημαϊκός και δικηγόρος, που υπηρετεί ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολιτεία του Μίσιγκαν, με τους Δημοκρατικούς. Είναι ο γερουσιαστής που αντιδρά δυναμικά στην απόφαση της κυβέρνησης του να δώσει τα μαχητικά F – 16 στην Τουρκία. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο X μάλιστα έγραψε κάτι που θα έπρεπε να κάνει τον Μητσοτάκη να ντρέπεται:

«Εάν πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταλήξουν στα χέρια της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν την επιθετικότητά τους εναντίον των Αρμενίων.

Υποστηρίζω σθεναρά το ΝΑΤΟ — αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω αυτή την πώληση που απειλεί την ασφάλεια του αρμενικού λαού»

Τον Νοέμβριο, η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα τη δικομματική πρόταση νόμου του Peters – τον Αρμενικό Νόμο για την Προστασία – που θα εμπόδιζε τις ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια ασφαλείας στο Αζερμπαϊτζάν για δύο χρόνια. Ο Peters εισήγαγε τη νομοθεσία τον Σεπτέμβριο του 2023 ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή η προσπάθεια έγινε αφότου ο Πίτερς επισκέφθηκε τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και είδε από κοντά τον 10μηνο αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στους Αρμένιους στην περιοχή.

Πριν από την ψήφιση της Γερουσίας, ο Peters έκανε παρατηρήσεις στο βήμα της Γερουσίας καλώντας τους συναδέλφους του να υποστηρίξουν τη νομοθεσία του. Ο Peters εξέφρασε επιπρόσθετα τις ανησυχίες του σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια της κυβέρνησης στο Αζερμπαϊτζάν σε μια επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin τον Μάρτιο του 2023. Ο Peters βοήθησε επίσης πρόσφατα να εισαχθεί ένα δικομματικό ψήφισμα για να απαιτείται από τον Υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις πρακτικές του Αζερμπαϊτζάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ισχυρισμών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος Αρμενίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ