Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις “προσπάθειες” της Τουρκίας να εξασφαλίσει οδούς προμήθειας σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει ασφαλείς οδούς προμήθειας σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό ανακοινώθηκε με αφορμή την έβδομη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ασφαλών διαδρομών ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό σιτηρών και άλλο διεθνές εμπόριο.

Ωστόσο, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου,  Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν προϋποθέσεις για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά, όπως δημοσιεύει η «Μόσχα24».

Πριν από αυτό, έγινε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν να συζητήσουν έναν νέο τρόπο παράδοσης σιτηρών στην παγκόσμια αγορά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, οι δύο χώρες ήδη διαπραγματεύονται για αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου πέρυσι, η Ρωσία ενημέρωσε την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε την απόφασή του λέγοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, οι φτωχότερες χώρες  για τις οποίες δημιουργήθηκε ο διάδρομος των σιτηρών έλαβαν λιγότερο από το 3% του φορτίου που διακινήθηκε.

Επίσης, κανένα από τα πέντε σημεία του μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ δεν εκπληρώθηκε, όπως δημοσιεύεται.

Москва 24

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ