Η Ελλάδα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα έγινε επίσημο μέλος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας – ΕΟΑ – C-27J Spartan Cooperation.

Από τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα είναι μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των στόλων τακτικών στρατιωτικών αεροσκαφών C-27J των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με αεροσκάφος στην επερχόμενη European Spartan Exercise 2024.

 Η Ελλάδα είναι επίσης πλέον μέρος της Πρωτοβουλίας Πολυμερούς Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αεροπορικών Μεταφορών της EDA ως το 19ο μέλος που συμμετέχει.

Έκτο μέλος του προγράμματος συνεργασίας C-27J Spartan

Το πρόγραμμα C-27J, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2020, εστιάζει σε τομείς όπως η βελτίωση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή εναρμόνιση και η αυξημένη διαθεσιμότητα του στόλου μέσω βελτιστοποιημένων λύσεων εφοδιαστικής.

Ενσωματώνοντας τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τώρα και την Ελλάδα, το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, για την επίτευξη κοινών στόχων, αποφεύγοντας παράλληλα τις διπλές προσπάθειες.

Η ένταξη της Ελλάδας επισημοποιήθηκε με «Δήλωση Προσχώρησης» που υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που σηματοδοτεί τη δέσμευση της χώρας στο συνεταιριστικό εγχείρημα.

Η European Spartan Exercise 2024, που σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024.

Θα βασιστεί στο ιστορικό των ετών 2023 και 2022, που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα.

Η Ελλάδα εντάσσεται στην Πολυμερή Πρωτοβουλία Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αερομεταφορών

Συνεχίζοντας την τάση των συνεργατικών ευρωπαϊκών προσπαθειών στον εναέριο τομέα, η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα με την ένταξή της στον Τεχνικό Διακανονισμό για Εκπαίδευση και Ασκήσεις Πολυμερών Αερομεταφορών.

Αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, στοχεύει στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των ευκαιριών κατάρτισης και άσκησης μεταξύ των κρατών μελών του ΕΟΑ.

Η απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινού Τεχνικού Διακανονισμού προέκυψε από την αναγνώριση της επαχθούς διαδικασίας που συνεπάγεται η σύνταξη μεμονωμένων συμφωνιών για κάθε εκδήλωση εκπαίδευσης και άσκησης.

Από την έναρξή του ο κοινός Τεχνικός Διακανονισμός έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη, με 18 κράτη μέλη ήδη να συμμετέχουν.

Αυτά είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Την ένταξη της Ελλάδας στον κοινό Τεχνικό Διακανονισμό ως 19ου μέλους, υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την ενεργό συμμετοχή της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο για την προώθηση της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της διαλειτουργικότητας σε όλη την Ευρώπη.

Ο ευρύτερος ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας -ΕΟΑ

Ο ΕΟΑ υποστηρίζει τα 27 κράτη μέλη του στη βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Λειτουργώντας ως βοηθός και συνεργάτης για τα Υπουργεία Άμυνας που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε συνεργατικά έργα ικανοτήτων, ο Οργανισμός έχει γίνει ο κόμβος για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία με τεχνογνωσία και δίκτυα που του επιτρέπουν σε όλο το φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων.

2 43

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ