Άφησαν ανασφάλιστους χιλιάδες επαγγελματίες με ασήμαντες μικροοφειλες λίγων ευρω

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα και με οφειλή 0,50 λεπτά στον ΕΦΚΑ χιλιάδες ασφαλισμένοι μη μισθωτοί μπορεί και να στερούνται της ασφαλιστικής ικανότητας, παραμένουν δηλαδή ανασφάλιστοι, όπως διαπιστώνουν από την αρχή του μήνα, παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ή ακόμα και εξόφληση των οφειλών τους.

Αυτό προκύπτει έπειτα από εκατοντάδες καταγγελίες αγανακτισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, με τον ΕΦΚΑ να διευκρινίζει με μεγάλη καθυστέρηση ότι ακόμα και στην περίπτωση που μηδένισαν τις οφειλές τους μέσα στον Φεβρουάριο, η εξόφληση θα εμφανιστεί με τουλάχιστον έναν μήνα διαφορά. Αποτέλεσμα, ακόμα και με οφειλές των 10, των 20 ή και των 50 ευρώ, τις οποίες μπορεί και να αγνοούν οι ασφαλισμένοι, διακόπτεται η ασφαλιστική τους ικανότητα.

Να σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 (+380 εκατ.), ξεπερνώντας συνολικά τα 47,5 δισ. ευρώ, με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, καθώς κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες «πνίγονται» σε συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο του κορωνοϊού αλλά και από την επέλαση της ακρίβειας και των δραματικών αυξήσεων στην ενέργεια την τελευταία τριετία.

Η… τιμωρία που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ έχει και συνέχεια, καθώς χιλιάδες μη μισθωτοί που έσπευσαν να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου υποχρεώνονται τώρα να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ασφαλιστικού οργανισμού για να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει. Με άλλα λόγια, δεν φτάνει να αποπληρώσει κανείς την οφειλή του, αλλά τώρα πρέπει είτε να μεταβεί σε ένα υποκατάστημα με την απόδειξη πληρωμής της τράπεζας και την ίδια στιγμή να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα, είτε να υποβάλει σκαναρισμένη την απόδειξη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να του δοθεί η ασφαλιστική ικανότητα έπειτα από δύο εργάσιμες ημέρες.

Το πρόβλημα και η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, ακόμα και με οφειλές των 20 ή των 50 ευρώ, τις οποίες μπορεί και να αγνοούν, προκάλεσαν την αργοπορημένη αντίδραση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το θέμα: «Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που έχουμε για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό, ακόμα κι αν υπάρχει χρέος, θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα» σημείωσε, προσδιορίζοντας την οφειλή αυτή στα 100 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ