Δικηγόρος της 12χρονης: Υπάρχει κατάθεση του κοριτσιού που στοιχειοθετεί το έγκλημα του βιασμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απαράδεκτη και ακατανόητη» χαρακτήρισε την απόφαση της Εισαγγελέως Μαρίας-Ελένης Νικολού να απαλλάξει από τις κατηγορίες του βιασμού και μαστροπείας τον Ηλία Μίχο η δικηγόρος του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, Ασπασία Ταραχοπούλου, την ώρα που σύσσωμο το πανελλήνιο παραμένει μουδιασμένο από τις σοκαριστικές εξελίξεις στη δίκη για τη φρικώδη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης. Μάλιστα, μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία στην περιοχή του Κολωνού, πολίτες καλούν σε νέα συγκέντρωση σήμερα στο Σύνταγμα, ενάντια στην εισαγγελική πρόταση που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Ταραχοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι η εισαγγελική πρόταση δεν θα γίνει δεκτή: «Η μετατροπή από το “εξέδιδε αυτός το παιδί, στο “διευκόλυνε”, είναι μια ακατανόητη πρόταση, μια απαράδεκτη πρόταση, χωρίς ειρμό και λογική. Έχουμε επιχειρήματα. Θα τα πούμε αύριο στην αγόρευσή μας. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή δεν θα περάσει στο σώμα των δικαστών και των ενόρκων και ότι θα υπάρξει μια δίκαιη απόφαση γι αυτό το παιδί που βιάστηκε και κακοποιήθηκε πολλαπλώς» ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχειών: «Κατά την άποψή μου δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε αύριο, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση της κυρίας Εισαγγελέως».

Μάλιστα, όπως τόνισε η δικηγόρος της 12χρονης, υπάρχει κατάθεση του κοριτσιού που στοιχειοθετεί το έγκλημα του βιασμού: «Για την κατάθεση της ανήλικης, για την οποία η εισαγγελέας είπε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής, προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή. Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε, ότι δεν υπήρξε βία και απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού» ανέφερε η δικηγόρος.

Για τους αδιανόητους ισχυρισμούς του Μίχου, η κ. Ταραχοπούλου σχολίασε: «Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει βιασμός, η μετέπειτα συναίνεση του ανηλίκου δεν παίζει καμία σημασία. Δηλαδή αν αφού το παιδί καθοδηγήθηκε, χειραγωγήθηκε σε “συναίνεση”, για μένα δεν ήταν συναίνεση και δεν αναιρεί το άδικο της πρώτης πράξης που είναι ο βιασμός».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, η ποινική μεταχείριση του Μίχου δεν θα αλλάξει: «Σε ότι αφορά την ποινική μεταχείριση θα είναι ίδια, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή αυτή η εισαγγελική πρόταση. Δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας, πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής», εξήγησε η δικηγόρος και αναφέρθηκε στις καταθέσεις της ανήλικης κατά τις οποίες το παιδί δήλωσε επανειλλημένα ότι η μητέρα του δεν γνώριζε τίποτα για τον εφιάλτη που βίωνε στα χέρια του Μίχου, ενώ ειδικοί ψυχίατροι που την εξέτασαν επιβεβαίωσαν ότι το κορίτσι λέει αλήθεια:

«Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα. Υπήρξαν βεβαιώσεις από την ψυχίατρο που παρακολουθεί το παιδί και όλοι οι ειδικοί για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, συνηγορούν ότι το παιδί, ό,τι λέει είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να διαχωρίζουμε και να λέμε γι αυτό λέει αλήθεια και για το άλλο λέει ψέματα. Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα» τόνισε.

«Της έδειξε όπλα και την απείλησε»

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του σήμερα ο δικηγόρος της μητέρας Απόστολος Λύτρας αποκάλυψε ότι ο Μίχος είχε απειλήσει το παιδί δείχνοντας του όπλα, τα οποία στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς: «Της έδειξε όπλα και την απείλησε. Τα όπλα αυτά βρέθηκαν στην έρευνα της αστυνομίας» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ