Η Άγκυρα έπεισε την Βαγδάτη για την εκκαθάριση των Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βαγδάτη θα υποστηρίξει την Τουρκία στη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στις βόρειες περιοχές του Ιράκ εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, επικαλούμενη πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό έγιναν κατά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και τον επικεφαλής του Οργανισμού Πληροφοριών στη Βαγδάτη.

Οι ιρακινές αρχές ενέκριναν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας πλάτους 30-40 km στις βόρειες περιοχές της κουρδικής αυτονομίας, παρόμοιας με αυτήν που θέλει να δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός στη Συρία με αντάλλαγμα μια συμφωνία στον τομέα των υδάτινων πόρων και της ενέργειας.

Μετατρέπεται το ιρακινό Κουρδιστάν σε τουρκική «ζώνη ασφάλειας»

 Πηγές υποστηρίζουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, μιλάμε για μετατροπή των εδαφών στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, σε «ζώνη ασφαλείας» που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται υποστηρικτές του PKK.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Βαγδάτη αναγνώρισε την εγκυρότητα των φόβων της Άγκυρας ότι οι Κούρδοι είναι σε θέση να παρέμβουν στην υλοποίηση  ενός σχεδίου  ανάπτυξης στην περιοχή με την απελευθέρωση υδάτινων πόρων από την Τουρκία.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν στο δημοσίευμα ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, οι αρχές της Τουρκίας, του Ιράκ και της κουρδικής αυτονομίας διεξήγαγαν διαβουλεύσεις σχετικά με τις μάχες που αναμένεται να διεξαχθούν σε εκείνες τις περιοχές όπου η Άγκυρα διεξάγει την Επιχείρηση «Γαμψό Νύχι» από το 2022.

Θα συμμετέχουν και οι αρχές της Ιρακινής Κουρδικής Περιφέρειας

Οι πλευρές, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, έχουν ήδη συμφωνήσει για τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης εκκαθάρισης των αυτονομιστών.

 Η επιχείρηση στο βόρειο Ιρακινό Κουρδιστάν θα βασίζεται στην υποστήριξη των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών και της κουρδικής αυτονομίας.

Η Βαγδάτη και το Ερμπίλ ανακοίνωσαν επίσης την ετοιμότητά τους να αναλάβουν δράση εναντίον υποστηρικτών του PKK στις επαρχίες Σουλεϊμανίγια και Νινευή.

Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στις 14 Μαρτίου 2024 μετά τη συνάντηση του μηχανισμού ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ αναφέρει ότι η Άγκυρα και η Βαγδάτη τόνισαν ότι το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και του Ιράκ, σημειώνοντας ότι η παρουσία της οργάνωσης στο Ιράκ αποτελεί παραβίαση του ιρακινού συντάγματος.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ ότι το PKK είναι μια απαγορευμένη οργάνωση στη χώρα.

Τα μέρη συζήτησαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν εναντίον αυτής της οργάνωσης και των παρακλαδιών της που χρησιμοποιούν το έδαφος του Ιράκ για να επιτεθούν στην Τουρκία.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ