Τούρκος ΥΠΕΞ στο Νότιο Καύκασο: Οι προοπτικές ανάπτυξης με την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ίλια Νταρτσιασβίλι, στο Μπακού και έδωσαν συνέντευξη Τύπου, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Στην ομιλία του, ο  Τούρκος Υπουργός Φιντάν επέστησε την προσοχή στη συνεργασία των τριών χωρών και στα περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα:« Πέρασαν περισσότερα από 4 χρόνια από την τελευταία μας συνάντηση στην Τιφλίδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντιμετωπίσαμε μεγάλες κρίσεις τόσο διεθνώς όσο και στην περιοχή μας. Η επιδημία του Covid-19 ανέτρεψε την οικονομική τάξη και επηρέασε αρνητικά τις μεταφορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επιβάλλει ανθρώπινο και υλικό βάρος στην περιοχή μας και πέρα ​​από αυτό βαραίνει κάθε μέρα που περνάει. Η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα συνεχίζει να δείχνει την αδυναμία του διεθνούς συστήματος. Από την άλλη, υπήρξαν καλές εξελίξεις στην περιοχή μας. Το Αζερμπαϊτζάν αποκατέστησε την εδαφική του ακεραιότητα μετά από 30 χρόνια κατοχής. Η Γεωργία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Από την τελευταία μας συνάντηση, μια ολοκαίνουργια προοπτική είναι μπροστά μας», δήλωσε.

1 164

Ο Φιντάν τόνισε ότι ο Νότιος Καύκασος ​​μπορεί να γίνει περιοχή κοινής ευημερίας και για τις τρεις χώρες και ότι έχουν μια ευκαιρία και είπε: «Στη σημερινή συνάντηση, αναζητήσαμε τρόπους βελτίωσης αυτής της νέας κατάστασης στην περιοχή μας και της συνεργασίας μας. Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία μπροστά μας να μετατρέψουμε τον Νότιο Καύκασο σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και κοινής ευημερίας.

Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε την επιτυχημένη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας και της συνδεσιμότητας με το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

Μιλήσαμε για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προωθήσουμε τη δουλειά μας. Τονίσαμε ότι η σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Τιφλίδα – Καρς θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί με πλήρη δυναμικότητα το συντομότερο δυνατό.

[Η σιδηροδρομική γραμμή παρακάμπτει την Αρμενία, ξεκινά από το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, περνά από τις πόλεις Τιφλίδα και Αχίλκελεκ, πρωτεύουσα της Γεωργίας, εισέρχεται στα σύνορα της Τουρκίας με μια σήραγγα μήκους 5 χιλιομέτρων και εκτείνεται μέχρι την πόλη Καρς. Ολόκληρος ο σιδηρόδρομος είναι 838,6 km και το συνολικό του κόστος είναι 450 εκατομμύρια δολάρια]

 Αναφέραμε τη στρατηγική σημασία της Μαύρης Θάλασσας για ολόκληρη την περιοχή, ειδικά σε τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία , η ενέργεια και οι μεταφορές. Επαναλάβαμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή μας και όχι μόνο με συγκεκριμένα έργα.

Ως τρεις χώρες, ενεργούμε με πνεύμα συνεργασίας σε πολυμερείς οικονομικές πλατφόρμες. Είδαμε το πιο κοντινό παράδειγμα αυτού πέρυσι. Το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία συνέβαλαν σημαντικά στο έργο μας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την καλύτερη υποστήριξή μας σε κάθε θέμα», είπε.

Συγχαίροντας το Αζερμπαϊτζάν για τη φιλοξενία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή φέτος, ο Φιντάν συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

«Η επίτευξη μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια και συνδεσιμότητα. Πιστεύουμε ότι μια ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει προκύψει από τον Νοέμβριο του 2020, όταν τελείωσε ο δεύτερος πόλεμος του Καραμπάχ. Αναμένουμε από άλλες περιφερειακές χώρες να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση με μια προσέγγιση win-win και να υποστηρίξουν περιφερειακά και παγκόσμια έργα σύνδεσης όπως η γραμμή Ζανγεκζούρ (μέσω νότιας Αρμενίας)

Σήμερα, κατά τις διαβουλεύσεις μας με τους αξιότιμους ομολόγους μου, συζητήσαμε επίσης τις συνεχιζόμενες διαδικασίες ειρήνης και εξομάλυνσης στην περιοχή μας.

Ο κ. Μπαϊράμοφ μας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίσαμε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

 Επαναλάβαμε την πλήρη υποστήριξή μας στις πολιτικές της γεωργιανής κυβέρνησης για την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Έδωσα επίσης συγχαρητήρια στον κ. Νταρτσιασβίλι για άλλη μια φορά για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επιθυμία της Γεωργίας για μεγαλύτερη ολοκλήρωση με τις ευρωατλαντικές δομές πολιτικής και ασφάλειας.

Milliyet

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ