Κωνσταντινούπολη: Αντιδράσεις για την ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις προκάλεσε η ανάρτηση του τουρίστα που ύψωσε την ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία. Ενώ κάποιοι καταδικάζουν αυτή την προκλητική ενέργεια, άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουν, γράφει σήμερα τουρκικό δημοσίευμα.

Ένας Έλληνας τουρίστας επισκέφθηκε την Αγία Σοφία άνοιξε μια ελληνική σημαία και τη μοιράστηκε με τη σημείωση: «Η αγαπημένη μου πόλη είναι για πάντα ελληνική».

Πολλοί Τούρκοι αναγνώστες βρίσκουν τη δράση του τουρίστα προκλητική και ασεβή. Υποστηρίζουν ότι η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό το περιστατικό είναι πολιτική πρόκληση και προσπάθεια της Ελλάδας να στείλει μήνυμα κατά της Τουρκίας.

Ιστορία της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537 και χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία για περίπου χίλια χρόνια. Μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτησή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453. Το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο. Το 2020 μετατράπηκε από τον Ερντογάν ξανά σε τζαμί.

Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία υπό την κυριαρχία της, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία είναι Ορθόδοξη κληρονομιά και πρέπει να περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως σημειώνεται.

Η ανάρτηση του τουρίστα που άνοιξε την ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες βλάπτουν την ανοχή και τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημειώνεται.

Σχόλια:

Γράφει ο Οσμάν:

Δεν είναι ελληνική πρόκληση, είναι πρόκληση σε όσους θέλουν να φέρουν κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία, ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι η Αγία Σοφία είναι στην επικράτειά μας. Στόχος είναι να προκληθούν και οι δύο πλευρές και να πουληθούν όπλα και στις δύο πλευρές.

Γράφει ο Ali Çetinkaya: 

Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι από πού πήρε αυτό το θάρρος, δεν πρέπει να πήρε θάρρος από κάποιους από εμάς. Οι Τούρκοι δεν πρέπει να ενθαρρύνουν εκείνους που είναι εχθρικοί προς το Ισλάμ.

Αν πήγαινα και έλεγα ότι η Θεσσαλονίκη είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική, και ξεδιπλώναμε τη σημαία μας;

Θέλω το τουρκικό κράτος να κάνει το ίδιο που έκαναν οι Έλληνες.

Η αγένεια είναι προσβολή για αυτό το ανεξάρτητο τουρκικό κράτος και έθνος.

Γράφει ο Mtamutlu:

Είναι βέβαιο ότι μεταφέρει ένα πολιτικό μήνυμα. Λοιπόν, για χάρη των προγόνων μας που υπέφεραν από την ελληνική καταπίεση κατά την ελληνική εισβολή, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να μην ξανακάνει αυτό το άτομο τα ίδια πράγματα;
1. Αυτό το άτομο πρέπει να αποτραπεί να εισέλθει ξανά στο έδαφος του Τουρκικού Κράτους.
2. Θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα κατά του προσωπικού ασφαλείας που εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στην Αγία Σοφία και να εντοπιστούν όσοι παραμέλησαν τα καθήκοντά τους (γιατί ο άνδρας διέπραξε προκλητικές ενέργειες σε μέρη όπου απαγορεύεται ακόμη και το άνοιγμα πανό)

Γράφει ο zulwl:

Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μέρος ειδικά για τους μουσουλμάνους, αμέτρητοι μη μουσουλμάνοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αιώνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σήμερα, ακόμη και η πλειοψηφία των δικών μας ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι από την Κωνσταντινούπολη.

Η Αγία Σοφία, όπως και η Ιερουσαλήμ, είναι ένας ιερός τόπος που ασπάζονται τρεις θρησκείες, ο κόσμος δεν μας ανήκει.

Ακόμη και όταν ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, δεν είχε ποτέ την ιδέα ότι μόνο μουσουλμάνοι μπορούσαν να μπουν εδώ.

Σας παρακαλώ σκεφτείτε ανοιχτά.

Yavuz Abdiş:

Κάποιοι δεν σταματούν εκεί, δηλώνουν συνεχώς ότι η Κωνσταντινούπολη είναι βυζαντινή πόλη και ότι μια μέρα θα ανήκει ξανά στην Ελλάδα.

Υπάρχουν, επίσης, και ορισμένα υβριστικά σχόλια (ελάχιστα) για τα οποία άλλοι σχολιαστές τους επικρίνουν να ‘έρθουν στην τάξη’.

Kamuajans Net

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ